В началото на седмицата гръмна новината, че хакери са проникнали в базирания в Канада сайт за извънбрачни връзки Ashley Madison и са откраднали данните на над 37 млн. потребители от САЩ и други държави. Киберпрестъпниците обявиха, че са се добрали до информация, която включва „всички тайни сексуални фантазии на клиентите и съвпадащите транзакции с кредитни карти“. Те задигнали истинските имена и адресите на потребителите на сайта, включително и на тези, които преди това са платили за пълно изтриване на акаунтите им.

През ноември 2014-а представител на Ashley Madison нарече сайта „последното наистина сигурно място в интернет“. Той увери, че от него няма как да бъдат похитени снимки и лични данни, както се случи с откраднатите голи снимки на знаменитости от iCloud на Apple.

Хакерите приеха предизвикателството и няколко месеца по-късно пробиха защитата на Ashley Madison. Те обявиха, че сайтът, чието мото е „Животът е кратък, имай любовна афера“, лъже потребителите си, че при закриване на профила изтрива и информацията им. Според тях дори когато клиентът плати такса от 20 долара, за да си гарантира, че данните му са изтрити, сайтът запазва име, адрес и история на плащанията.

Жалко за хората, които изневеряват. Те не заслужават такава дискретност. Имаме всички пълни профили и ще ги публикуваме, ако Ashley Madison остане онлайн. Много от тези 37 млн. потребители са в САЩ и Канада, така че значителен процент от населението ще има лош ден, включително и много богати и влиятелни хора“, предупредиха хакерите.

По този повод публикуваме анонимно писмо на потърпевша от Ashley Madison:

Трябва да говоря с теб. Свободна ли си?“, пишеше в текстовото съобщение.

Когато го получих, бях гола и тъкмо влизах в банята. Днес беше седмата годишнина от сватбата ми и вече закъснявах за празнична среща със съпруга си. Съобщението от по-малкия ми брат може да почака, помислих си аз. Но нещо в тона му ме подразни.

Влизам да се къпя. Какво става?“, отговорих.

Гледах на екрана как той пише думи, изтрива ги, пак пише нещо, изтрива и така няколко пъти. Чаках, а парата от душа започна да изпълва помещението.

Става въпрос за татко“, дойде отговорът.

Краката ми омекнаха и всевъзможни ужасни картини изпълниха съзнанието ми. Живеех на хиляди километри от родителите си и брат си и мисълта, че нещо се е случило на някой от тях, докато ме няма, ме вцепеняваше. Подготвих се за най-лошото.

„Имал е любовна афера“.

Сега може да прозвучи странно, но тези думи бяха огромно облекчение.

Не ставай смешен“, отговорих. „Говорим за Татко все пак“.

Същият този Татко, който всяка сутрин ставаше преди всички, за да разходи кучето и да зареди съдомиялната; който подчертаваше в книжката с тв програмите долнопробните шоута от 70-те, за да не ги пропусне; който сновеше нощем из двора с телескоп и отиваше на работа с различни чорапи. Татко, който посвети толкова много от живота си в решаване с нас на домашни, училищни проекти и подготовки за изпити; който играеше настолни игри в неделя, сипваше си допълнително картофи към пържолата и буквално обожаваше майка ми. Точно той нямаше как да има любовна афера.

Телефонът ми иззвъня. Преди брат ми да започне да говори, чух крясъци и тръшване на врата, примесени със сърцераздирателния плач на майка ми.

„Имал е афера“, каза брат ми, докато се местеше на по-тихо място. „От години“.

Спрях душа, завих се с кърпа, седнах на пода в банята и започнах да слушам.

Всичко започнало с намирането на един-единствен имейл, каза той, съкровен и любовен – от моя баща до друга жена, който нехайно бил оставен отворен на домашния ни компютър. След по-задълбочена проверка станало ясно, че е имал дългогодишна физическа и емоционална връзка.

"Има нещо друго“, допълни той. „Открихме, че е използвал секс сайтове за извънбрачни връзки. Той е платен член не на един, а на няколко“.

Изненадата ми бързо се превърна в страх и отвращение.

Моят брат открил всичко това. След като видял първото писмо, той взел телефона на татко, който не е защитен с парола, и видял съобщения от сайтове като Marital Affair, Marital Fling и Ashley Madison. Веднага ги разпечатал на домашния принтер – стотици страници, пълни с флиртуване, фантазии и предателство.

Седяхме заедно, две пораснали деца – аз на пода в банята на хиляди километри разстояние, а брат ми на стълбището на семейната ни къща – и чувахме как родителите ни се карат, докато ние разговаряме.

Ако е била само една афера – една извънбрачна връзка с жена, която наистина е обичал – бихме могли почти да го разберем, съгласихме си и двамата. Почти. Но да търсиш гнусни сексуални фантазии със случайни омъжени жени в сайтове за изневери? Това вече е прекалено. Ползвал ли е предпазни средства? Излагал ли е на опасност живота и здравето на майка ни? Повдигаше ни се само като си помислим и бяхме бесни заради нея. Възмущавахме се, че не се е развел, преди да потърси интимност другаде.

Вместо това е лъгал. Много. Кой беше този човек? Познавахме ли го наистина?

Егоистично мислите ми се насочиха към моя съпруг от седем години – толкова мил и любящ, чакащ с нетърпение да отпразнуваме годишнината от сватбата ни. Ако един мъж, когото съм познавала и на когото съм се доверявала повече от всички други, е в състояние да лъже и изневерява години наред, значи и другите могат, включително собственият ми съпруг.

Тази мисъл се загнезди в съзнанието ми, откакто разбрахме за изневерите на татко, и вече имам едно наум за моя иначе толкова разбран съпруг. Произволно се обаждам в офиса му, когато каже, че ще работи до късно, и, срам ме е да си призная, но един-два пъти съм се ровела в телефона му, за да търся доказателства за изневери. Месеци наред след като разбрахме за татко, държах да ползваме кондоми, когато правим секс с мъжа ми, защото се страхувах, че може да ме зарази с венерическа болест, ако е изневерявал.

Моят мил, доверчив и много добродушен брат също призна, че е тършувал из такива сайтове. Променихме се; доверието и топлотата между нас изчезнаха.

Защото не застрашаваш само съпруга или съпругата си, когато ставаш член на сайтове като Ashley Madison. Застрашаваш и децата си. Независимо дали са малки или пораснали, последиците ще са дълготрайни, както във връзките им с вас, така и с другите хора. Гарантирам ви.

Не е ли по-добре да си закриете акаунта в Ashley Madison? Или още по-добре, никога да не си правите такъв, а вместо това да имате смелостта да говорите с партньора си как се чувствате, преди да нанесете непоправими щети на семейството си?

Животът е кратък. Имай малко благоприличие.

Бел. ред – анонимното писмо е публикувано в „Гардиън“.

Площад Славейков.