Сдружение "Граждански блок", част от Реформаторския блок, излезе с остра позиция "против" предложението на ДПС за отпадане на преференциалното гласуване за местния вот.

Както Клуб Z писа, в разгара на преговорите за подкрепа за измененията в Конституцията, от Движението изненадващо внесоха за разглеждане в парламента два проекта за изменения в Изборния кодекс. В единия се иска отпадане на преференцията, а в другия - да се осигурява превод на български по време на агитация на чужд език.

Ето какво пишат по повода в сайта си от "Граждански блок", в чието ръководство са депутатите Мартин Димитров и Петър Славов:

"Сдружение "Граждански блок" изразява силното си безпокойство от внесения законопроект за промени в Изборния кодекс от ДПС. В дните на преговори и търсене на консенсус по реализиране на съдебната реформа, депутати от ДПС начело с техния председател са внесли законопроект, с който практически се ликвидира преференциалното гласуване за предстоящите местни избори.

Приемаме този законопроект като открита провокация към свободните и демократични избори, към префренциалното гласуване като вид мажоритарно гласуване, както и към джентълменското споразумение между партиите в 43-то НС, промени в изборното законодателство в последния момент да не се правят!

Припомняме на българските граждани, че именно от ДПС и с подкрепата на БСП и АТАКА през 2014г. през мандата „Орешарски” преференцията бе силно осакатена в полза на политическите функционери, в ущърб на кандидатите на гражданското общество (непартийните кандидати). С промяната „Карадъйъ”, приета в нарушение на Правилника на 42-то НС и представляваща по същността си противоконституционен и дискриминационен текст, водачите на листи за местни и парламентарни избори получиха служебна защита, като бюлетините без попълнена преференция се броят в тяхна полза?!

Със сега предлаганите промени от ДПС се предвижда радикално увеличаване на 7% праг за задействане на преференцията, като той нараства в пъти. Така практически се обезсилва действието на преференциалното гласуване и листите за общински съветници, вместо да могат да бъдат пренареждани от избирателите както те преценят, ще останат във вида си, в който ги е подредила съответната партийната централа. Гласът на гражданите за пореден път няма да бъде чут и ще трябва да гласуваме (отново) не за личности, а за партии...

Сдружение "Граждански блок" се обявява категорично против така предлаганите от ДПС промени в Изборния кодекс и апелира към народните представители от Реформаторския блок, ГЕРБ, Патриотичния фронт и всички, подкрепящи управлението, да НЕ допуснат това осакатяване на изборния процес в България. Припомняме на ГЕРБ и коректната им позиция от 2014 г. срещу предложенията „Карадъйъ” и фаворизирането на партийните водачи на листи, като очакваме да бъдат последователни и да не изменят на тази си позиция в защита на преференциалното гласуване!"

В действиелност ГЕРБ пое ангажимет да не "отваря" Изборния кодекс преди местния вот. Предложенията на ДПС могат да бъдат гласувани или извънредно през август, по време на ваканцията на депутатите, или през септември.