Хеликоптер е паднал в морето на плажа в Царево днес по обяд.

Това каза за Радио „Фокус” – Бургас кметът на община Царево инж. Георги Лапчев.

„Малък едномоторен частен хеликоптер се е опитал да заходи ниско над залива над Царево. Тъй като се провежда републиканско първенство по джет, вероятно е искал да погледна по-близо. Загубил е контрол и на 20 метра от брега се е ударил във водата”, съобщи кметът и допълни, че летателната машина е потънала мигновено.

Спасителен екип от общината е реагирала светкавично на сигнала за инцидента. На 4-та минута лично кметът Лапчев е сезирал полиция, гранична полиция, пожарна. Той каза, че трима са били пасажерите на хеликоптера. Те са били извадени невредими. Предстоят им разпити с гранична полиция. На място има и водолази, които се опитват да извадят летателния апарат. Според кмета на Царево, е имало реална опасност за хората, които са се намирали на плажа.

„Падаща машина, предизвиква какви ли не опасности. Късмет е, че не е залитнал в посока към плажа. Паднал е обаче така да се каже в центъра на Царево, защото този залив се намира на 200 м от площада”, каза Лапчев. При инцидента няма пострадали.

Пред Нова тв Лапчев даде още подробности около инцидента.

"Пилотът е загубил контрол, определено е нарушил летателния си план като се е доближил твърде близо до града. Това е грубо нарушение", посочи градоначалникът.

По думите му спасителните служби се реагирали мигновено и дори не му се е наложило да свиква кризисен щаб. Пилотът и двамата пасажери са били извадени за минути, преди машината да потъне.

Според свидетели на инцидента хеликоптерът в действителност е следил състезанието. Направил няколко кръга над джетовете, опитал да се издигне, но вместо това паднал.

Входа на деня и от МВР внесоха яснота около случая. Машината е била управлявана от 61-годишен пилот-инструктор към авиоотряд Варна, в нея са били още двама мъже от София на възраст 43 и 57 години, посочиха от министерството.

Хеликоптерът излетял от авиобазата в село Калиманци в 13.10 ч. и се отправил в посока Царево. При опит за преминаване за втори кръг за кацане, пилотът загубил контрол над машината, при което оборотите й паднали и хеликоптера захождайки, паднал в морето, след което потънал. Тримата мъже успели да излязат самостоятелно от машината.

Предстои останките на машината да бъдат извадени от водата. При падането на хеликоптера няма пострадали лица или нанесени материални щети. Не е констатиран и разлив на петролни продукти.