Лидерът на ДСБ Радан Кънев отрече Реформаторският блок да се е огънал в преговорите за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Той заяви също така, че не разбира защо в българското публично пространство трябва да се създава образът на ДПС, което винаги печели.

"През последната седмица имахме много срещи с ДПС. Тезата, че сме се огънали е меко казано неточна. Не разбирам защо в българското публично пространство трябва да се създава образът на ДПС, което винаги печели", каза Кънев пред Нова ТВ.

Той разказа, че първоначално по време на преговорите ДПС е искало пленумът на Висшия съдебен съвет да гласува кадровите назначения, а не колегиите. Малко след това от движението склонили колегиите да решават, но настоявали да се промени съотношението в тях. Около този вариант имало обединение на 180 депутати без реформаторите.

"На един председателски съвет ни напъхаха в кьошето", призна Кънев.

Според него обаче точно тогава у реформаторите задействал опозиционният рефлекс. И твърдата им позиция довела до това, че на другия ден отново имало преговори и се стигнало до варианта за разделянето на ВСС на две колегии, които вземат кадровите решения, като се запазва съотношението, предлагано от Блока.

"Да търсим победители и победени в конституционни преговори е несериозно", каза Кънев.

Той призна, че разделянето на ВСС е било голяма крачка, а голямата жертва е отказът от явното гласуване в съвета.

"Въпросът е към тези политически сили, които не дадоха дори дума да се издума за явно гласуване", заяви Кънев.

И поясни, че някои от тях са част от управлението, имайки предвид АБВ.

Според Кънев има жесток натиск и не е изключено някоя от партиите, които сега подкрепят промените в Конституцията, да се отметне.

"Местан попадна под атаката на същите помиярски медии, които свързваме с ДПС", припомни Кънев.

Според него обаче движението е спечелило много, защото сега е част от съдебната реформа.

"Никой вече не се съмнява колко добър играч сме ние. Винаги ще има хора, които ще искат най-радикалните решения, винаги ще има хора, които ще смятат, че сме клекнали. Постигнахме огромна победа. Най-жалкото нещо е политик, който гледа да угоди на всеки, да се харесва", убеден е Кънев.

Според него около промените в Конституцията политиката от изкуство на възможното се е превърнала в изкуство на невъзможното.

"Копеле, не можех да повярвам, че ще стигнем до там".

Така правосъдният министър Христо Иванов е реагирал, когато Кънев му съобщил, че ВСС все пак ще бъде разделен така, както реформаторите искат.