СИМОНА РУСЕВА

“Ангела Меркел припадна в Байрот.” Тази мълния разпространиха германските медии снощи и хвърлиха Германия в тревога. Всички се питаха изневери ли здравето на канцлерката, която наскоро навърши 61 години, или пък гръцката драма я изкара извън релсите?

Истина е само, че Меркел е паднала от стол по време на паузата на операта “Тристан и Изолда” в Байройт.

 По традиция всяка година канцлерката, както и целият германски политически елит се отправят към Байройт за откриването на Вагнеровите музикални тържества, които тази година отбелязаха своята 104-а годишнина. Малка подробност е, че единствено на това културно събитие канцлерката не се появява в любимите си панталони, а в изискан дамски тоалет.

Меркел и съпругът й, проф. Йоахим Зауер, минаха снощи по червения килим, аплодирани от жители и гости на Байройт. Те са изгледали първото действие на “Тристан и Изолда” от правителствената ложа.

В почивката са се отправили към ресторанта за чаша разхладителна напитка. На масата освен Меркел и съпругът й са били председателят на Бундестага (германския парламент) проф. Норберт Ламерт, заместник-министърката на културата Моника Гютерс и други официални гости.

Току- що седнала на стола, Меркел се сринала под масата, в първия миг шокът бил неописуем. Оказало се, че на канцлерката изобщо не й е прилошало, не е изпаднала в колапс, а просто столът й се счупил и тя се озовала на земята, където останала две минути.

Персоналът изпаднал в конфуз. Столът мигновено бил заменен със здрав.

След почивката канцлерката се върнала в ложата си във видимо добро настроение. След представлението тя е присъствала и на приема, даден за ВИП-гостите и солистите. Меркел е споделила, че всичко било прекрасно, постановката на режисьорката Катарина Вагнер под диригенството на Кристиан Тилеман много й харесала.

В същия дух коментира за медиите Моника Гютерс, която нарече постановката изключителна, а според Норберт Ламерт това е била една незабравима вечер за Байройт и гостите, а режисьорката на “Тристан и Изолда” Катарина Вагнер за пореден път е доказала майсторството си в намирането на нестандартни творчески решения без да изневерява на стила на именития композитор Рихард Вагнер.

По традиция след откриването на Вагнеровите музикални тържества в Байройт Ангела Меркел и съпругът й проф. Зауер се отправят на лятна почивка в Италия.