"Благодаря , че опозицията е градивна и не ни атакува. Пък и ние не пипаме парите от дълга, които стоят във фискалния резерв и подпират Валутния борд”.

Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на пречиствателна станция в Раковски, предаде "Фокус".

За пореден път Борисов отчете успехи в усвояването на парите от еврофондовете.

"С времето се натрупва доверие между Брюксел и нашите агенции и министерства. Аз съм убеден, че ще завършим годината с над 93-94% усвояемост - такава, каквато обещах преди няколко години. Изграждането на пречиствателни станции е хубаво, защото подобни проекти пряко отиват до хората, чрез тях се подобрява чистотата на водата, подобрява се инфраструктурата, а отпадните води не отиват в реките”, коментира Борисов.

В пречиствателната станция в Раковски са вложени близо 58 млн. лв.

Борисов изтъкна, че оперативните програми са милиарди левове, които трябва да се усвояват и България трябва да се възползва максимално от това. Досега са построени пречиствателни станции за по 80 до 100 млн. лв. и всяка седмица се открива нова, като това ще продължи. По думите на Борисов парите за строителство на пречиствателните станции се взимат от приходите от контрабанда, които са над 2 млрд. лева.

"Десетина души може и да не харесват това”, отбеляза премиерът.

Напоследък пречиствателните станции са приоритет на Борисов, когато става дума за рязане на летни. Наскоро той откри такава в Момчилград заедно с лидера на ДПС Лютви Местан. Тази съвместна публична проява на двамата беляза началото на обрата в позицията на ДПС и постигането на компромиса за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа.