Пловдивчанинът Коста Костов се оплака, че кортеж на НСО почти е изхвърлил в канавката на магистрала "Тракия" автомобила на жена му, в който тя возила детето им. Според разказа на Костов когато той се опитал да потърси сметка от държавните охранители бил заплашен с автомат.

От службата пък обявиха, че водачите на двете коли, са предприели опасни маневри и не са спазили разпоредбите на закона.

Пред сайта "Трафик нюз" Коста Костов обяснява, че със семейството му се прибирали от морето с две коли. В първата пътували съпругата му Гергана и 3-годишната им дъщеря, а във втората той. Край Стара Загора Костов забелязал, че зад тях се задава кортеж на НСО с включени светлини и звукова сигнализация.

"Карахме със 130 км/ч когато пред нас от отбивката излезе камион, който се движеше с около 40. Видях, че кортежът приближава бързо, но прецених, че ще можем да изпреварим без да ги затрудняваме. Започнах изпреварване и жена ми направи същото. Нейната кола обаче е малка, маломощна и й трябваше повече време да набере скорост", обяснява Костов.

Според него след това пилотният автомобил с маневри почти избутал колата на жена му в канавката. Затова Костов решил да потърси сметка на хората от НСО за техните действия. С автомобила си той застигнал ескортиращата кола и когато почти се изравнил с нея, бил засечен.

"Това е нормално, явно такива са правилата, но за да демонстрират показност, отвориха прозореца и показаха автомат. Не към мен насочен, но ми показаха автомат "Калашников", обясни Костов.

Според разказа му той се опитал със знаци да накара колата на НСО да спре още няколко пъти, като при всеки негов опит му бил показван автомат.

В официално съобщение от НСО, публикувано от агенция "Фокус" версията на Костов се отрича. Според службата той и жена му със своите автомобили са предприели изненадваща маневра, за да изпреварят движещ се пред тях тежкотоварен автомобил, докато в същото време колите на НСО са се движели зад тях и със звукова и светлинна сигнализация.

Според НСО и двамата водачи не са осигурили място на платното, за да осигурят безпрепятствено преминаване на колите със специален режим на движение. По този начин те са нарушили законът за движение по пътищата.

Според версията на НСО малко след това единият автомобил е застигнал кортежа и направил няколко рисковани маневри отдясно, отляво и през аварийната лента, с което създал предпоставка за пътно-транспортно произшествие. С цел да прекрати тези рисковани и незаконни действия на водача на БМВ-то оперативният работник свалил стъклото и направил неколкократно знаци с ръка да намали скоростта и да се отдалечи от кортежа.