Общественото мнение в страната се обработва за преминаване към президентска република и това е политическа залъгалка, която да отклони вниманието от промяната на модела на управление у нас. Това написа правосъдният министър Христо Иванов във фейсбук.

Според него това е отвличаща маневра, чиято цел е да съхрани властта на задкулисието.

Ето цялото мнение на министър Иванов:

Засилва се обработката на общественото мнение в полза на преминаване към президентска република. Очевидно, това е една от възможните политически залъгалки, която да подхвърлят на "електората" вместо необходимите конкретни промени в модела на управление, така че да се премахнат реалните механизми, по които публичната власт бива обсебена от задкулисни центрове. При този сценарий ще има Велико народно събрание, нова конституция, голяма коалиция и прочее юбилейни бомбастики. Знам, че освен спецове по футбол, ПВО системи и финанси, всички у нас се чувстват родени и готови да станат бащи на новата конституция. Но дори и да вярвате свято, че президентската република принципно е по-добра от парламентарната, или пък да имате други мащабни конституционни промени на сърце, трябва да си дадем сметка, че всичко това сега ще бъде отвличаща маневра за съхраняване на властта на задкулисието. Реалността е, че механизмите на обсебване на публичната власт от мафията са въпрос на множество дребни вратички и миши проходи. Те трябва да се затварят спешно един по един с максимална прецизност. През последните години ние научихме много за тях и сега основен проблем на играчите е как да ни отвлекат вниманието и да сменят камуфлажа.

Сценарий с ВНС, нова конституция и президентска република би бил перфектната димка. Напълно ще смени картината, ще подмени темата за конкретните промени с нещо съвсем различно, но пък поразяващо фантазията и ще ни загуби години. Много години. Важно е да не позволим да ни отвличат вниманието от факта, че настоящата криза разкри съвсем конкретни механизми на обсебване на публичната власт.

Тези механизми трябва да настояваме да бъдат демонтирани - един по един, с точкови удари и добри гаранции, че повече няма да се възродят. Това изисква ситна институционална бродерия, а не смяна на кройката на държавата.

Изисква и неуморен фокус от гражданството. Всичко друго са фокуси от селски панаир.