За съжаление, с компромисите, които се направиха, допускаме да се запази впечатлението в обществото, че политиците искат да държат юздата на съдебната система. Това заяви заместник-председателят на АБВ Румен Петков в интервю за сутрешния блок на БНТ„Денят започва”.

Петков цитира стенограма от срещата в кабинета на председателя на НС Цецка Цачева и всички парламентарно представени сили.

„Радан Кънев казва с други думи дали България продължава да робува на решения на Конституционния съд или е освободена”, обясни Петков.

„Очевидно е, че г-н Кънев добре знае, че решенията, които предлага са противоконституционни, защото обявява решения на КС за робия”, подчерта заместник-председателят на АБВ.

След това той обясни, че "опростаченият начин на разсъждения и вътрешни взаимоотношения в една или друга партия е убийствен за самата нея".

„Това показва защо хората мразят политиците, защо не ги приемат и ги считат за нагли и арогантни”, уточни той. 

Според Петков в първоначалния вариант на конституционните реформи много силно е прозирал стремежа за политическото яхване на съдебната система.

„Благодарение на натиска на ПП АБВ част от тях отпаднаха”, посочи Румен Петков и даде за пример, че в първоначалния вариант е била включена точка за съвещателен глас на министъра на правосъдието за заседанията на колегиите.

„Това е грубо противоречие с Венецианската конвенция, но никой от 1990 година не си е позволявал да яхне магистратурата", каза още Румен Петков.