Кметът на община Созопол Панайот Рейзи съобщи пред Клуб Z, че още днес ще изпрати екип отново да прегради стария път за Приморско. В събота mediapool.bg съобщи, че туристите са били изненадани от желязна ограда, бетонирана към пътя. Ден по-късно offnews.bg публикува снимки на изтръгнати съоръжения, вероятно от недоволни граждани.

Не можем да се превръщаме в пъдари“, коментира днес Панайот Рейзи и изрази намерение да не отстъпва.

„Участъкът е много зле и първо, искахме да го заторим в тоя участък. Второ, многото незаконно къмпингуване в зоната на дюните, и третото, което според мен е също така... и това е. Нямам друго какво да коментирам. Това са тези неща, които ме накараха да го затворя“.

Заповедта на кмета на община Созопол е издадена преди седмица. От 20 февруари пък пътят вече не е държавна, а е общинска собственост. Това е станало с решение на Министерския съвет по предложение на Рейзи.

Картата показва новия път в жълто, а старият минава по самия бряг и е преграден в посочените участъци. Източник Google

12-километровият участък свързва най-южните части на Созопол с курортното селище „Дюни“ и води към новите комплекси „Свети Тома“ и „Аркутино“. Сега който иска да премине в която и да е от двете посоки, трябва да добави километри към пътя си - да се върне например чак до Созопол, за да може да преоделее тези няколкостотин метра.

Теренът в района е собственост на "Аркутино" ЕАД, което се представлява от Мустафа Гези Кериба и е притежание на компанията "Инджаз Ийстърн Еуропеан Пропърти Дивелопмънт Къмпани", регистрирана на Каймановите острови, съобщи mediapool.bg.

Затварянето на пътя породи опасения за предстоящо застрояване на един от последните небетонирани брегове в България.

„Достъпът е възможен – паркират се безплатно колите при бариерите и отиват на плаж. Идеята е пешеходна зона „без никакви строителства, без нищо“, обясни Рейзи.

Според кмета единствената причина за затварянето е лошото състояние на пътя.

„Той е разбит целия и плаче за ремонт. Има си голям път, който си минава отгоре, обслужва си „Свети Тома“, обслужва си „Аркутино“, а този участък никакъв не е проблемът да го затворим. Никакъв! В момента за мен най-правилно е да го затворим пътя, защото може да стане някоя друга беля.

- В общината има ли други разбити пътища?

Сигурно има, сега не мога да кажа. Мисля, че са горе-долу нормални пътищата в общината. Нашата община не е малка. Ако става дума да отидеш да заснемеш една дупка, сигурно има къде да се заснеме, сигурен съм в това.

А затваряте ли ги и тях?

Този го затварям, защото имам друг сателитен път, който е от външна страна. Ако нямах, щеше да стои така, щяхме да се опитаме наесен или още сега да запълним някои по-големи дупки и да го оставим. Но си имаме голям път и този буферния не е проблем да го затворим.

- Големият път обаче не води до плажа?

Как да не води до плажа? Напротив, води към самия плаж. Завиваш на „Свети Тома“, стигаш до свлачището, спираш колата и отиваш на плажа."