Президентът на Русия Владимир Путин се надява, че нова война в Европа е невъзможна. Той е дал интервю за швейцарския телеканал RTS, предаде ТАСС.

"Иска ми се да видя, че Европа проявява повече независимост и суверенитет. Ако за обсъждането на въпроси с нашите европейски партньори ни се налага да се обръщаме към Вашингтон, то това е малко странно“, подчертава Путин. "Особено имайки предвид, че с много проблеми, като например масовия приток на имигранти, Европа се сблъсква именно заради САЩ", допълва руският лидер. Той изразява съжаление, че Стария континент е толкова зависим от САЩ.

Според него САЩ отдавна водят имперска политика. А това води до ущърб за дипломацията на Вашингтон добавя Путин и дава примери с подобни оценки от американски анализатори. 

"Разбира се тази наша позиция (за имперската политика - б.р.) по никакъв начин не е свързана с някакъв антиамериканизъм. Ние с уважение и голям любов се отнасяме към САЩ и още повече към американския народ", изтъква президентът.

Руският вожд коментира и крайнодесните настроения в Европа като отхвърля тезата, че те едва ли не са лична подкрепа за него. Те са осъзнаване на собствените национални интереси, смята Путин. 

"В света и в европейските страни протичат определени тектонични изменения в общественото съзнание, обърнати към националните интереси", заявява той.

По думите му Москва няма интерес от конфронтации с другите държави, но ще защитава своите интереси. 

„Русия няма никакъв интерес да търси конфронтация с други държави. Но ние сме принудени да защитаваме нашите интереси. И ние ще го правим, разбира се“, уверява държавният глава. 

Президентът Путин се надява Русия и Западът да водят диалог и да постигат приемливи решения за Украйна и по икономически теми. 

„Ние много се надяваме, че не само в тази насока, но и по други въпроси – и за разрешаването на ситуацията в Украйна, и по икономически въпроси – ще водим диалог и ще достигаме до приемливи за всички решения“, изтъква господарят на Кремъл.

Държавният глава на Русия коментира и други парливи въпроси. Според него шефът на ФИФА заслужава Нобелова награда за начина по който е управлявал Световната футболна федерация, съобщава Си Ен Ен. Путин не вярва Сеп Блатер да е замесен в корупционния скандал, който тресе футболната централа. И намеква, че може би обвиненията в корупция са, за да бъде провалено световното първенство в Русия и форума в Катар.