"Сейф ал-Ислам играеше доброто ченге, но всъщност само се правеше на такъв. Това беше цирк за пред очите на света, а съдбата ни се решаваше от баща му Муамар Кадафи."

Това заяви специално за Клуб Z Кристияна Вълчева - една от петте български медсестри, прекарали осем и половина години в затвора в Либия и осъдени три пъти на смърт, преди да бъдат освободени след намеса на ЕС.

Осъденият днес на смърт Кадафи-младши бе председател на фондация "Кадафи". През 2001 г. тя стана наблюдател на процеса срещу шестимата български медици и палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж. Фондацията откри редица нарушения в хода на делото, докато то бе гледано от Народния съд - извънредния революционен трибунал на Либия. За първи път, макар и с половин уста, бе признато, че задържаните са били изтезавани и в резултат Ашраф и медсестрата Нася Ненова са направили фалшиви самопризнания. Дори бяха арестувани и дадени на съд 9 офицери от либийските служби.

Въпреки това обаче петте медсестри и Ашраф бяха осъдени на смърт. Само д-р Здравко Георгиев се размина с най-тежкото наказание. А мъчителите бяха оправдани.

"Макар фондация "Кадафи" да наблюдаваше делото срещу нас, ние никога не сме се срещали лично със Сейф ал-Ислам", сподели Кристияна Вълчева.

"Учудена съм от смъртната присъда. Учудена съм, че либийци изобщо осъждат друг либиец. Такова е моето усещане след дългите години, които прекарах там. Сигурна съм, дори знам, че присъдата няма да бъде изпълнена. Според мене ще минат години в съдебни разтакавания и най-накрая Сейф не само ще остане жив, но дори няма да бъде затворник", смята медсестрата.