Рано е още да се говори за ново облекчаване на гръцкия дълг, каза днес Европейската комисия.

"В момента не се преговаря за бъдещи мерки по дълга", каза Мина Андреева, говорителка на Комисията.

Екипите на институциите - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд  - от вчера преговарят с гръцките власти за следваща помощна програма за Гърция на вероятна стойност от 86 милиарда евро.

Ако Атина изпълнява ангажиментите поети на извънредната среща на върха на Еврозоната от 12-13 юли, меморандум по програмата може да бъде подписан през втората половина на август, каза Андреева.

Чак след като Гърция изпълни първите мерки предвидени от програмата и институциите дадат положителна оценка от техния преглед, страната може да получи първия транш от заемите по новото споразумение и въпросът за дълга може да бъде сложен на масата.

Андреева определи като "фалшиви и необосновани" твърдения на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, че някогашната "тройка" (наричана днес "институциите") изцяло е контролирала генералния секретариат по приходите на страната му. Тя каза, че там тройката е оказвала само "техническа помощ".

Говорителката отказа да коментира изтекъл до атинския всекидневник "Катимерини" видеоконферентен разговор  на Варуфакис с инвеститори, в който той е цитиран да обяснява конспиративен план за паралелна платежна система в Гърция.