Възраст 65 години в комбинация от 37 години осигурителен стаж за жените и 40 години за мъжете е формулата, при която българските граждани ще излизат в пенсия от 2037 година. Това решиха народните представители от мнозинството при второто четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. С 97 гласа "за", 20 "против" и 10 "въздържали се", без почти никакво участие от страна на "социалните защитници" от БСП и "Атака", депутатите приеха предложеното от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин плавно увеличаване на възрастта и стажа за пенсия.

Приетите текстове предвиждат от 1 януари 2017 г. възрастта за жените да започне да нараства с по 2 месеца годишно до 31 декември 2029 г., а след това с по три месеца годишно до достигане на 65 години. Възрастта за мъжете ще расте с по 2 месеца годишно до края на 2017-а, а след това с по 1 месец годишно. По същия начин осигурителният стаж ще расте с по 2 месеца годишно и за двата пола. Лицата, на които не им достига възраст, ще се пенсионират на 67 г. при условие, че имат поне 15 години действителен осигурителен стаж. След 31 декември 2037 г. възрастта за излизане в заклужена доживотна почивка ще започне да се обвързва с продължителността на живота в страната и на практика няма да има таван, гласуваха още депутатите.

"Не знам как ще обяснявате на избирателите си, че им вдигате възрастта на 65 г., за да не доживеят пенсия, и 40 години стаж, за да не могат да се пенсонират. Това нито е социално и финансово обосновано, нито е морално", разкритикува реформата Георги Гьоков от БСП Лява България.

Според левицата гласуваните промени са равносилни на геноцид, защото преследват единствено фискална стабилност в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), но изцяло за сметка на правата на хората. Червеният депутат Филип Попов е опасява, че работещите няма да имат стимул да се осигуряват, което ще увеличи сивата икономика. Освен това гражданите се лишават от основното им право след като цял живот са отделяли вноски от заплатата си, да получат адекватна помощ от държавата в края на живота си.

"На хората масово не им достига осигурителен стаж, защото имат огромни бели петна от годините на прехода, и единственият приемлив вариант за тях ще бъде да влязат в корупционна завера, за да се пенсионират с увреждане. Това е антимярка!", категоричен е и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

В своя защита вицепремиерът и министър на труда и социалната политика обяви, че възрастта от 65 г. е установена и в сегашния Кодекс за социално осигуряване, но текстовете непрекъснато се замразяват от правителствата на левицата. Освен това увеличението е три пъти по-плавно от сега разписаното в норматива, където се предвижда възрастта да расте с по 6 месеца годишно.

"Не го правим заради Европейския съюз, а точно обратното - защото държавите в нашето положение правят подобни стъпки. Да не говорим, че Европейската комисия вече ни прави забележки и е недоволна, че България не изпълнява поетия ангажимент от 2013 г. за увеличаване на възрастта за пенсиониране", коментира Калфин.

Въпреки че реформата получи подкрепата на мнозинството в парламента, левицата се опасява, че промените са обречени, защото не са получили необходимото национално и политическо съгласие.

"Вие не постигнахте обществен консенсус и имате гаранция, че това, което искате да стане до 2037 г., просто няма да се случи. Защото мнозинствата се менят и това, което сега гласувахте, ще бъде отменено от следващия парламент", прогнозира Корнелия Нинова от БСП Лява България. 

Очаквайте подробности.