В Русия днес бе посочена и първата нежелана на нейна територия организация, предаде Нюз.Ру.

Зам. главният прокурор Владимир Малиновски подписа съответното решение, засягащо дейността на американското сдружение с идеална цел Национален фонд за подкрепа на демокрацията, известен като НЕД (National Endowment for Democracy).

Това става съвсем скоро, след като бе приет законът за присъждане на статута на "нежелан в Русия" на чуждестранни и международни организации, действащи на територията на страната. За такива ще бъдат обявявани всички организации, нарушаващи правата и свободите на гражданите на Руската федерация.

Според прокуратурата през 2013-2014 г. НЕД предоставил на руски търговски организации и сдружения с идеална цел фиансова помощ на обща стойност 5,2 милиона долара. 

"Имайки предвид общата насоченост на дейността на Фонда, прокуратурата стигна до извода, че той представлява заплаха за основите на конституционния строй на Руската федерация, отбранителната способлност и сигурността на държавата", мотивира се Главната прокуратура.

Според нея от НЕД участвал в работата по обявяването за нелегитимни на резултатите от предизборните кампании, в организирането на политически акции с цел влияние върху приемани от органите на властта решения, в дискредитирането на службата във Въоръжените сили на Русия, се казва още в съобщението на институцията.

Поради факта, че е обявен за "нежелан", Фондът вече няма да може да извършва операции с парични средства и друго имущество в страната. Той няма да може да създава в Русия структурни подразделения. Решението на прокуратурата е изпратено до руското правосъдно министерство, което трябва да включи НЕД в списъка на нежеланите.