Къде са изчезнали десетина депутати от ГЕРБ между гласуването на първия и втория въпрос за предложения от президента Росен Плевнелиев референдум? На този въпрос се наложи да отговорят тази сутрин представителите на най-голямата партия в сутрешните блокове на националните телевизии.

Ясно е, че някои от тях не са гласували, защото така са решили. Не считам, че има уговорка между моите колеги и останалите (въпросът бе за ДПС – б.ред.). Това е бягство от отговорност, но персонално не е към мен... Не очаквайте аз да се оправдавам от името на всички, които не са гласували“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ пред Нова телевизия.

Тя добави, че приема като лична загуба това, че няма да има референдум и по трите въпроса.

Вчера Народното събрание остави само един от предложените от президента три въпроса, за които инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ, внесе над 500 хиляди подписа в Народното събрание:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Първите два бяха отхвърлени, след като част от депутатите не гласуваха за втория, а Реформаторите открито се противопоставиха на първите два.

Да ви кажа ли какво направихме? Скарахме се с нашите работодатели“, отговори си сама Атанасова.

Пред БНТ председателят на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ не прие определението, че управляващите са предали президента Росен Плевнелиев.

Аз не мисля така. Това е наша съвместна битка. Безспорно в някои от случаите не може в пълен обем да се осъществи инициативата... Ние очаквахме подкрепа от наши коалиционни партньори, особено по първия въпрос, който от правна страна не беше толкова дискусионен. Изненадахме се от колегите Реформатори“, обясни Кирилов.

Според него обаче оставането само на един въпрос е „оптимален вариант“, защото ще улесни избирателните комисии в отчитането на резултата. Оставащото време до местните избори било достатъчно и за организиране на референдума - „Не е непостижимо да се постигне една добра организация.“

Данаил Кирилов беше депутатът, който вчера обясни отсъствието на десетина гласа от ГЕРБ с проблеми в пултовете. Повтори тезата си и пред БНТ. По същото време пред Нова телевизия Десислава Атанасова не каза кои са точно депутатите с проблемни пултове:

Не очаквайте от мен да доноснича в национален ефир“

Тя попита къде са били съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев и колегата му Гроздан Караджов. Кънев е в командировка в Съединените щати, а съпартиецът му Вили Лилков обясни в студиото, че не са подкрепили въпроса за мажоритарното гласуване, защото не бил ясен.

Това, за което се заговори, че ще следва, е смесена избирателна система. Това е деформиране на вота“, обясни той отрицателния си вот.

Според него това щяло да бъде подвеждане на гражданите. Атанасова му припомни, че и той се е включил в подписката.

Аз съм се подписал, за да подкрепя електронното гласуване и засилване мажоритарното начало“.

ДПС не изпратии участник в студиото, обясни водещата.

А Патриотичният фронт защо не са в студиото?“, попита Десислава Атанасова.