Доцентът от юридическия факулет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ Атанас Семов е кандидат на Република България за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, реши днес правителството.

Семов е доктор на юридическите науки, доктор по право на ЕС. От 1999 г. е щатен преподавател по право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“. Заместник-председател на Народното събрание в периода юли 2009 - февруари 2010 г.

Семов бе избран за народен представител от РЗС на Яне Янев през 2009 година, а през 2011 година бе кандидат за президент на партията с основен лозунг „Ще уволня Бойко Борисов“.

На 6 октомври т.г. изтича мандатът на четиринадесет съдии и четирима генерални адвокати, като сред държавите, които сега трябва да номинират свои кандидати за генерални адвокати, е и Република България, обяснява правителствената пресслужба.

Съдиите и генералните адвокати се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите-членки след консултация със седемчленен комитет, на който е възложено да дава становище за годността на кандидатите да упражняват тези функции. Комитетът е съставен от бивши членове на Съда и на Общия съд, членове на висши национални съдебни органи и юристи с призната компетентност, един от които се предлага от Европейския парламент. Съдиите и генералните адвокати на Съда на ЕС се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия за заемане на най-висшите съдебни длъжности в съответната държава.

Конкурсът за кандидат на България за генерален адвокат беше стартиран с обявление на министъра на правосъдието от 5 юни 2015г. До участие бяха допуснати 11 кандидати. Конкурсната комисия класира на първо място Атанас Семов.