Както предрече миналата седмица лидерът на ДПС Лютви Местан, вариант номер едно на конституционните изменения, бе оставен да "умре от естествена смърт".

Този вариант бе изготвен от правосъдния министър Христо Иванов, подкрепен от кабинета в лицето на премиера Бойко Борисов и внесен от Реформаторския блок и формално от ГЕРБ за разглеждане от Народното събрание.

Днес депутатите решиха, че създадената за вариант номер едно парламентарна комисия няма да се занимава с него, а само с последния варианр, внесен миналата седмица от 180 депутати. Това стана без никакви дебати в зала.

Само социалистът Янаки Стоилов посочи, че още не е изтекъл тримесечният срок, в рамките който първият вариант може да бъде обсъден. Той посочи, че ако комисията по поправките в Конституцията смята да разглежда само последния проект, то старият трябва формално да бъде изтеглен. 

Димитър Лазаров (ГЕРБ), който оглавява временната комисия, опонира, че срокът изтича в края на август и припомни, че целият следващ месец е ваканция за депутатите. Следователно няма как да се гледат измененията, освен ако не се свикат извънредни заседания на комисията.

С отказа си да се занимават с първите поправки, народните избраници реално ги обрекоха на "естествена смърт". Те решиха приетите вече правила за измененията да важат за последния вариант на Конституцията.