Бургаската окръжна прокуратура е свалила обвиненията срещу главния архитект на Несебър Валентин Димов и кмета на града Николай Димитров и е прекратила воденото срещу тях разследване за длъжностни престъпления по т.нар. афера "Дюнигейт", съобщава "Капитал".

Двамата бяха обвинени в началото на 2013 г. след като стана ясно, че фирмата "Сле Груп" извършва строителство върху пясъчните дюни в Несебър. Скандалът накара прокуратурата да започне проверка, а месец по-късно да привлече като обвиняеми Димов и Димитров.

Близо две години по-късно - в края на май 2015 г., разследването срещу тях е било прекратено. Това става ясно от отговор на Бургаската окръжна прокуратура на запитване на вестника. 

По делото са отделени материали и е образувано ново разследване, този път срещу длъжностно лице от РИОСВ-Бургас. От прокуратурата не уточняват за кого става дума.

Николай Димитров беше обвинен за това, че през декември 2012 г., като кмет на Община Несебър, с цел да набави облага на "Сле груп" ЕООД не е изпълнил служебните си задължения, като не осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията.

След избухването на скандала РДНСК Бургас отмени разрешенията за строеж на фирмата "Сле Груп". Една година по-късно обаче, Административният съд в Бургас отмени отказа. В началото на 2014 г. министърът на околната среда издаде двугодишен мораториум върху строителството в защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър", който беше обжалван, но окончателно потвърден от съда, припомня "Капитал".

В края на миналата година отново Административният съд в Бургас обяви за нищожно решението за оценка за съвместимостта с околната среда на проекта на "Сле Груп". Делото беше образувано по искане на прокуратурата. Това решение обаче е обжалвано и тепърва предстои произнасянето на Върховния административен съд по казуса. Ако решението влезе в сила, строежът върху дюните ще бъде спрян окончателно.