СИМОНА РУСЕВА

Молла Омар поведе талибаните в битка на живот и смърт срещу съветския окупатор, после хвърли Афганистан във война, обявена от САЩ с цел да се сложи край на опустошителната гражданска война в размирната страна.

Талибанът на талибаните и мъртъв, твърдят правителствени източници в Кабул и Исламабад. Молла Омар е бил покосен от туберколоза в пакистанска болница и то преди повече от две години. Според друг източник той е станал жертва на раздор с афганистанското ислямистко движение “Фидай и Махаз”, отцепническа талибанска групировка. Убит е бил през юли 2013 г. от нейните главатари молла Актар Мохамад Мансур и Гюл ага. Това потвърди Кари Хамза, говорител на групировката.
Трупът на молла Омар е бил идентифициран от негов син и е бил погребан  в южната афганистанска провинция Забул. Смъртта му е била крита, до последно талибаните са разпространявали окръжни от негово име. Те продължават да мълчат – нито потвърждават, нито отричат Аллах да си е прибрал вожда им. Последното навежда на мисълта, че молла Омар наистина се е преселил в Отвъдното, все едно как и кога.

Дори САЩ не са узнали за смъртта му, до последно те го издирваха и даваха 10 милиона долара за залавянето му. Точно молла Омар още от 2001 г. беше начело на яростната съпротива на талибаните срещу Щатите и предизвика нахлуването на американците и съюзниците им в Афганистан през октомври същата година. 

Целта беше да се сложи край на гражданската война в страната, избухнала след оттеглянето на съветските окупационни войски в средата на февруари 1989 г. и водена в продължение на близо 12 години. От 1996 г. до 2001 г. Молла Омар де факто беше държавен глава на Афганистан. Точно той разпореди варварството - да се разрушат древни статуи на Буда и други археологически ценности.

Ако се съди по публикувана от талибаните през април т. г. негова биография, той е роден през 1960 г. в село в южната провинция Кандахар. Баща му Мулави Гулам Наби бил уважаван учен и публична личност. Той обаче издъхнал, когато Омар бил само на 5 години. Според други източници истинското му име е Мохамед Омар. Той се ражда в семейство на бедни селяни пащуни. След смъртта на баща му в края на 1979 г. се мести в малкото село Сангисар и става ходжа. Според публикуваната от талибаните негова биография обаче молла Омар е записал университет, но е прекратил следването си след нахлуването на съветски войски в Афганистан през 1979 г. В кой университет и какво е учил, не се уточнява. Посветил се е на битката срещу нашественика, станал воин на Аллах. По време на сражение при взрив е изгубил дясното си око, впоследствие бил раняван неколкократно. През 1996 г. е бил обявен за “Амир ал Муминим” – господар на правоверните, разбирай държавен глава на Афганистан.

След атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. той дава убежище на Осама бин Ладен. Твърди се дори, че молла Омар се е оженил за дъщеря на топтерориста.

Тарторът на талибаните многократно е бил обявяван за мъртъв – ту бил убит от американски дрон в Пакистан, ту бил покосен от хепатит В в болница в Исламабад. Талибаните неизменно отричаха смъртта на главатаря си. Този път мълчат с обяснението, че подготвяли обстойна декларация. Такава още не се е появила.

Преди седмица обаче се появи нещо друго – декларация на самия молла Омар. В нея той приветства започналите на 15 юли т. г. в Пакистан мирни преговори, първите по рода си между екстремисти и представители на афганистанското правителство. Молла Омар нарича преговорите “легитимни”. Най-вероятно въпросната декларация е била изготвена от друг представител на талибаните, ако наистина молла Омар е покойник.