Мая Манолова е новият омбудсман. Това стана ясно от проведения днес таен вот в парламента.

129 депутати подкрепиха социалистката Манолова, а 82 - Пенчев. Недействителните бюлетини са 12.

"Благодаря на всички, които ме подкрепиха за увереността, че ще бъда ефективен и достоен защитник на гражданите. Благодаря и на тези, които не ме подкрепиха, това е предизвикателство за мен да бъда добър омбудсман. Парламентът ще ми липсва, ще ми липсва страстта на парламентарната битка. Ще ми липсвате и вие, може би и аз ще липсвам на някои от вас. Но ние не се разделяме за постоянно. Омбудсманът има работа и в парламента", каза Манолова, след като изборът и бе обявен официално.

Макар да е избрана вече за омбудсман, тя първо ще трябва да напусне БСП и НПО-тата, в които членува, преди да положи клетва. А влиза в длъжност когато приключи мандатът на Константин Пенчев - 20 октомври.

"Една от първите ми срещи ще бъде с г-н Пенчев, защото в институцията трябва да има приемственост" отбеляза Манолова пред журналистите, които я чакаха след словото й в пленарната зала.

Манолова обаче не бързаше, здрависа се с почти всички народни представители, дори си направи селфи с някои от колегите си от БСП.

Пред медиите тя призна, че ще й липсват и журналистите в парламента, но отбеляза, че няма незаменими хора, и че нойк ще дойде на нейно място.

"Убедих се, че в България в този момент хората има най-много нужда от институционална защита," каза още тя.

И допълни, че ще продължи да бъде критична към управляващите, но не като партийна опозиция, а като омбудсман, в защита на гражданите.

На мястото на Манолова в парламента се очаква да влезе Иван Ибришимов, втори в листата на БСП в Кюстендил.

Очаквайте подробности!