СИМОНА РУСЕВА

Главната прокуратура в Атина е внесла в гръцкия парламент де факто искане за вдигане имунитета на депутата и доскорошен финансов министър Янис Варуфакис, предадоха световните агенции.

Главната прокурорка Ефтерпи Куцамани е депозирала в парламента изпратени до нея  жалби срещу Варуфакис по подозрение за грубо погазване на служебните му задължения, за сформиране на престъпна група и дори за държавна измяна. Става въпрос за три жалби, едната от които е подписана от шестима видни атински адвокати.

За започване на следствие е необходимо първо парламентът да разгледа жалбите и ако ги намери за основателни, да вдигне имунитета на Варуфакис.

Край него стана жежко, след като излезе наяве, че е планирал банков преврат. Преди дни стана ясно, че Варуфакис е сформирал малка група от свои приближени. Там той е представил плана си да се хакнат личните данни на данъкоплатците, както и да бъде създадена успоредна система за разплащане и дори тайно да се въведе драхмата. С една дума Варуфакис е планирал “тайна операция Grexit” (излизане на Гърция от еврото). Председателят на Националната банка трябвало да бъде арестуван, ако окаже съпротива.

Варуфакис е имал глупостта на 16 т. м. да сподели в телефонен разговор за тайния си план пред британски финансисти. Той дори им съобщил, че като министър е натоварил шефа на IT-екипа към финансовото министерство Михалис Хацитеодору да хакне компютрите на данъчната служба на страната и да копира данните на данъкоплатците.

Според запознати Хацитеодору е близък приятел на Варуфакис още от младежките им години. Самият Варуфакис е признал в телефонния разговор, че е назначил верния си приятел във финансовото министерство, за да хакне данните на данъкоплатците и да ги запамети на служебен компютър.

Планът на Варуфакис не е бил осъществен поради несъгласие от страна на премиера Алексис Ципрас, твърдят запознати. Финансовият му министър попаде оставка на 6 юли, ден след референдума, като посочи, че всенародното допитване е било повод да се оттегли. Сега става ясно, че истинската причина е друга – Ципрас го е заставил да попаде оставка точно заради тайния план, който при евентуално осъществяване би сложил край на преговорите с кредиторите. Това пък би означавало край на надеждите за трети спасителен пакет за Гърция.

След днешния ход на Главна прокуратура депутатката консерваторка Анна Асимакопулу заяви за онлайн изданието на в. “Гардиън”:

“Според мен е твърде вероятно Варуфакис да бъде изправен на съд. Не бих искала да съм в неговата кожа.”

За да се стигне до следствие, обвинителен акт и съд, ще трябва да се изчака дълга процедура.

Първо с внесените от Главна прокуратура в парламента жалби ще трябва да се занимае специално сформирана парламентарна комисия. Това може да стане единствено с решение на мнозинство, а то е на правителството на СИРИЗА. Такава следствена парламентарна комисия ще се гласува, само ако Ципрас реши да жертва Варуфакис. Това засега е малко вероятно.
Има обаче първи сигнали, че ексминистърът е смятан за черната овца на СИРИЗА, макар да не е неин член.

“Със своята бъбривост, с наивността и с надменността си този човек навреди на делото ни”, каза за тв “Мега” депутатът от “СИРИЗА” и вицепрезидент на парламента Алексис Митропулос.

Дали петте месеца и половина като министър ще се окажат за Янис Варуфакис път към подсъдимата скамейка, предстои да видим.