„Барселона“ няма да може да купува играчи в следващите два трансферни прозореца. Информацията се появи на официалния сайт на ФИФА, а забраната е наложена от самата световната футболна централа.

Клубът попадна под прицел заради скандалите, които се разразиха около трансфера на Неймар от „Сантос“ през лятото на м.г. Дори бившият вече президент на каталунците Сандро Росел се наложи да подаде оставка, за да не пострада имиджът на гранда.

Официалната сума по трансфера на бразилската звезда е 57.1 млн. евро, но „Сантос“ не е получил и половината от тази сума досега. Това е накарало ФИФА да проучи и други трансфери на „Барса“, като са били открити доста нередности около привличането на млади играчи.

В официалното изявление на ФИФА се казва:

„Дисциплинарната комисия към ФИФА наказа Испанската кралска федерация по футбол (РФЕФ) и футболен клуб „Барселона“ за нарушения на международните правила при трансфери на играчи под 18-годишна възраст. Дисциплинарната комисия счита нарушенията на „Барселона“ за сериозни и реши да накаже клуба с лишаване от трансфери както на национално, така и на международно ниво за следващите два трансферни прозореца, заедно с финансова глоба на стойност 450 хил. швейцарски франка (370 хил. евро). Също така се дава срок от 90 дни на клуба да нормализира положението с всеки трансфер на играч на възраст под 18 години, осъществен от клуба.“

Миналата седмица „Барса“ си осигури подписа на 17-годишния хърватски национал Ален Халилович, който бе желан и от лондонските „Тотнъм“ и „Арсенал“. Не е ясно обаче дали този трансфер е част от разследването на ФИФА.

Забраната, която ще включи следващите два трансферни прозореца – лятото на 2014 г. и зимата на 2015-а, може да нанесе сериозен удар върху традиционно високите амбиции на „Барселона“. Местният конкурент „Реал“ Мадрид винаги се подсилва с големи имена, а на Стария континент има редица отбори, като „Челси“, „Пари Сен Жермен“ и „Манчестър Сити“, които пръскат десетки милиони за нови играчи. Една година е много с оглед на бясното темпо, с което се развиват футболните суперсили в Европа, и по този начин „Барса“ рискува да изостане сериозно от другите грандове.