Русия и Турция прекратиха преговорите за реализиране на газовия проект „Турски поток“, предаде Ройтерс.

Причина е, че Москва не е подписала споразумение за намаляване цената на руския газ за турския пазар, заявха официални източници от Анкара.

Според руска информация двете страни не могат да се договорят и за размера на проекта. "Газпром" настоявал той да се реализира и с четирите си тръби. Турците обаче искат да се започне с една тръба, а после да се види има ли смисъл от повече. Затова и Анкара говори само за първата тръба, която трябва да излиза на черноморския европейски бряг на Турция. Освен това, Турция не иска да се ангажира със статут на страна, пренасяща руски газ за Европа.

Русия се захвана с "Турски поток" след провала на проекта "Южен поток". Строителството на този тръбопровод бе спряно заради противоречията с европейското законодателство за свободен пазар. Като главен виновник бе посочена България, през чиято територия трябваше да минават тръбите.

"Турски поток“ пък заобикаля страната ни. Той предвижда тръбопроводи по дъното на Черно море до Турция и оттам през Гърция към Централна Европа.