По Конституция определянето на състава на Министерския съвет е право само на министър-председателя, не на депутатите. Така от Реформаторския блок коментираха информациите, че в парламентарната група на ГЕРБ има гласове, които искат Блокът да има по-малко министри. Тези информации бяха потвърдени косвено и от шефа на групата Цветан Цветанов.

"Ако министър-председателят има някакви възражения спрямо министрите на Реформаторския блок нека да ги каже. Аз съм сигурен, че пред него такъв въпрос не стои". Това заяви шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов.

"Не сме се венчали за властта. Реформаторският блок винаги се е чувствал по-добре в опозиция. Въпросът е дали това ще е добре за България", коментира и съпредседателят на парламентарната група на Блока Найден Зеленогорски.

След като по-рано днес антикорупционният закон на вицепремиерката Меглена Кунева на практика бе бламиран от ГЕРБ Реформаторският блок излезе със специапна декларация. В нея се иска свикване на Съвета за развитие към вицепремерката Румяна Бъчварова в началото на другата седмица. Идеята на реформаторите е този съвет да приеме стриктен график за изпълнението на реформите. От Блока настояват още партиите, които подкрепят правителството, да заявят своя ангажимент в подкрепа и на реформите.

"Реформите се бавят", категорични са от РБ в декларацията си.

И припомниха, че свикването на този съвет се отлага вече три пъти. В документа се визира най-вече съдебната реформа. Промените в Конституцията, свързани с тази реформа, бяха внесени доста осакатен вараинт. А антикорупционният закон бе оставен за есента.

"Този закон е на изключително високо професионално ниво", каза още Атганасов.

Така той коментира критиките от различни парламентарни групи, включително и от ГЕРБ. Най-сериозните притеснения в кулоарите на парламента са, че според закона органът за борба с корупцията по високите етажи на властта ще може да действа и по анонимни сигнали.