Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента да издаде указ за назначаването на Ангел Чолаков – извънреден и пълномощен посланик на България във Френската република, и за извънреден и пълномощен посланик на България в Княжество Монако със седалище в Париж, съобщиха от правителствената информационна служба. Посланикът в Париж съвместява и тази длъжност, но досега назначения в края на м.г. Ангел Чолаков се водеше само извънреден и пълномощен посланик за Франция. 

Чолаков замести в Париж служебния премиер и външен министър Марин Райков. След края на служебното правителство Райков се самопредложи отново за посланик. Той беше изпратен в Рим, а тогавашният ни посланик в Италия - Атанас Чолаков, замина за Франция.

Сегашното решение на кабинета съвпадна по любопитен начин със създаването на фейсбук групата "България да се присъедини към Княжество Монако".  Призивът бързо набра популярност и групата за отрицателно време се сдоби с 16 039 последователи. 

Фейсбук групата има ясни цели - иска България да бъде анексирана от Монако по подобие на Крим. За целта у нас щял да бъде сформиран референдум с въпрос дали България да стане част от Монако. Инициаторите даже написаха и открито писмо до главата на княжеството принц Албер II.

Поради фундаменталната му важност припомняме текста на писмото:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

до Принц Албер II

копия до:
Националния съвет на Монако
Правителствен съвет на Монако

Ваше Величество!
Обръщам се към Вас от името на група граждани, които се чувстват Монакчани до мозъка на костите си. Ние не сме много, но сме качествени. Като доказателство за това моля да обърнете внимание на нашия сънародник Димитър Бербатов, който е един от нас, но за съжаление единствен за сега, който се е трудоустроил и работи в името на Майка Монако!

Молим Ви, със всяка фибра на телата си ние, които се чувстваме част от казината и кръговете от Формула 1, искаме да бъдем анексирани към подопечното Ви княжество! За целта ще организираме референдум, който се надяваме да спечелим с около 97% одобрение. 

С площ от 1,95 кв.км и население от около 33 хил. души Монако е втората най-малка държава в Европа след Ватикана. Лилипутските си размери компенсира с внушителен БВП на глава от населението - 70 700 долара.