За първи път от Втората световна война преди две седмици границите на една европейска държава бяха променени с въоръжена сила. Голата агресия на Русия в Крим беше осъдена като флагрантно нарушение на международното право от целия свят.

С изключение на България, където управляващите официално говорят двусмислици, но истеричните проруски брътвежи на базата на БСП и „Атака” показват съвсем ясно на коя страна са. Вредата, която тези хора причиняват на страната, е трудно измерима. Достатъчно е да кажем, че отговорни германски политици вече открито говорят, че приемането на България в ЕС е било грешка.

Още по-тревожен е фактът, че на политическата сцена днес няма ясна алтернатива. БСП, ДПС и „Атака” са възможно най-продажното и антибългарско управление на страната от прехода насам. ГЕРБ продължава да защитава проекта „Южен поток”, който е един открито антиукраински, антибългарски и антиевропейски проект. С други думи, те също защитават интересите на Москва. Остават реформаторите, в чиито редове се намира партия, която възхвалява човек, който управлява със забрана на туитър и ютюб.

Кой ще каже на българите истината за това, което става с тях и около тях на тези важни европейски избори? Реших, че ако няма друг – ще съм аз – не съм политик и нямам никакво намерение да ставам политик, но имам едно добро качество и то е, че за разлика от повечето български политици не мога да говоря дълго и убедително, без да казвам нищо. Пък и наистина ме боли, че България е на това дередже.

Ето и някой от темите, за които възнамерявам да говоря в кампанията и по които ще работя активно, ако бъда избран. Българската национална сигурност се гарантира от нашите партньори в НАТО и от собствените ни въоръжени сили. И в двете области има сериозни проблеми. След години на постоянно намаляване на военния бюджет до 1,3% от БВП миналата година армията ни едва ли е боеспособна. Още по-тревожно е състоянието на НАТО. Въобразявайки си, че след края на Студената война настъпва вечен мир, европейските съюзници, с малки изключения, просто спряха да харчат пари за отбраната и радикално намалиха размера на въоръжените си сили. В резултат, без САЩ, които дават три четвърти от бюджета на НАТО, европейците не могат да гарантират сигурността си, а камо ли нашата. А какво ще стане, когато американците също намалят военния бюджет от 4,6% от БВП през 2011 до 2,9% през в 2017 г., както е запланувано. В същото време през последните десет години Русия е увеличила военния си бюджет с 79%. Като абсолютен минимум членовете на НАТО, включително България, трябва да изпълняват поетото отдавна задължение – да дават 2% от БВП за военните. Крайно време е Европа да си спомни римската сентенция: „Ако искаш мир, готви се за война.“ Крим нагледно доказа, че слабостта кани агресия.

Европейският съюз е нашата основна политическа, икономическа и културна среда, на която няма алтернатива. Това не значи, че там всичко е наред и че България няма право да критикува това, което не й харесва и да защищава своите интереси. Негативни развития, които се наблюдават от години включват демократичен дефицит, особено в Брюксел и все по-голяма бюрократизация и централизация на управлението. Още по-тревожни са опити от страна на Германия и други държави напоследък да се създаде отделен парламент и ръководство за Еврозоната. България трябва открито да се противопостави на този опит съюзът да се раздели на две класи членове, което лесно може да доведе до неговото разпадане.

Без освобождаване от руския енергиен монопол, България едва ли би могла да развие икономическия си потенциал. Събитията в Украйна също показаха, че ЕС не може да се счита за истински съюз, ако остави източните си членове да бъдат шантажирани и изнудвани от Москва, както досега. Българите също трябва да разберат, че всички партии и сили, които директно или индиректно подържат руски политически проекти като „Южен Поток” и мораториума за шистов газ, работят за Русия и против интересите на България и Европа. След Крим, за първи път има голяма надежда, че ЕС най-сетне ще се заеме сериозно с ключовия въпрос за енергийната независимост. 

Възобновяемите енергии в цяла Европа се оказаха нерентабилни без огромни държавни субсидии, които силно оскъпяват енергията за потребителите и правят индустрията неконкурентно способна. В момента, в цяла Европа тези субсидии се режат остро и бъдащето на индустрията е несигурно дори и в Германия. Приносът им за намаляване на CO2, от друга страна е незначителен в сравнение с огромните и неограничени емисии на Китай, Индия и 140 други държави. За бедния български потребител, плащащ тези субсидии, ВЕИ са един лукс, който той не може да си позволи. Субсидиите в България трябва да се прекратят. 

През последните няколко години, коренното население на Европа намалява с около три милиона души на година поради ниската раждаемост. В същото време идват около три милиона легални и нелегални имигранти, които в огромното си мнозинство са необразовани мюсюлмани без никакви квалификации. Това в никакъв случай не решава острият недостиг на квалифицирана работна ръка, а го прави още по-остър. Необходимо е цялостно преосмисляне и реформиране на имиграционите закони.

Едно от последствията на неограничената имиграция в последните десетилетия е масовото проникване на радикални ислямистки и терористични движения, които напълно отричат европейската цивилизация и закони. Мащабът на това опасно развитие беше нагледно доказано от наплива на хиляди джихадисти от цяла Европа в Сирия, както и от присъствието на стотици шериатски съдилища на стария континент. Без преувеличение може да се каже, че радикалният ислямизъм по настоящем доминира огромните мюсюлмански общини в Западна Европа и се разпространява бързо и в източната и част. Ако не се вземат крути мерки за неговото неутрализиране, Европа стои пред нова вълна от тероризъм и дестабилизация.

Алекс Алексиев е председател на Центъра за Балкански и Черноморски проучвания в София. Той е дясно мислещ анализатор, коментатор, автор на книги и син на поета, художника и издателя Райко Алексиев, убит през 1944 г. Преди 10 ноември 1989 г. Алексиев живее в САЩ и работи за Ранд корпорейшън, по-късно оглавява българската секция на Радио "Свободна Европа". Днес Алексиев обяви, че ще се кандидатира за независим евродепутат. Публикуванато мнение е от www.focus-news.bg.