Въпрос с повишена трудност към статистиците - колко пъти през сезона се смени лидерът във Висшата лига?

Въпрос с невъзможна трудност към специалистите - кой ще стане шампион в Англия?

Просто въпрос към феновете на играта - това ли е най-интересната битка за титлата в Премиършип досега?

Тук вече отговорът е ясен - да!

Цели четири отбора са замесени в борбата за златните медали и по всички личи, че спорът ще продължи до самия край, до последния кръг през май.

Ето как изглежда класирането към момента:

1. "Ливърпул" - 32 мача, 71 точки, голова разлика +49;
2. "Челси" - 32 м, 69 т, +38;
3. "Манчестър Сити" - 30 м, 67 т, +52;
4. "Арсенал" - 32 м, 64 т, +19.

Нека започнем отзад напред.

Арсенал - несбъднатите мечти на Арсен Венгер.

Сезонът за "артилеристите" започна зле - с домакинска загуба от "Астън Вила" в първия кръг. Оттам до средата на кампанията обаче отборът бе категоричен лидер в шампионата. Втората загуба на тима дойде чак през ноември - 0:1 на "Олд Трафорд" срещу "Манчестър Юнайтед". Последва обаче пропадане в класирането, защото дойдоха гостуванията на отборите пред "Арсенал" в класирането - 3:6 от "Ман Сити", 1-5 от "Ливърпул" и 0:6 от "Челси", плюс равенства у дома със "сините" и "гражданите". Единственият успех на момчетата на Арсен Венгер над отбор от Топ 4 дойде през есента - 2:0 у дома над "Ливърпул". Крайно недостатъчно за тим, борещ се за титлата. Все пак "Арсенал" дебне от задна позиция и чака за грешки на отборите пред него, но, както и през последните десетина години, лондончани играят добре срещу по-непретенциозните отбори, но се дънят срещу лидерите. И логично остават с празни ръце в края на сезона.

Шансове за титлата: 10%.

 

"Манчестър Сити" - шумните съседи.

Градският съперник на "Манчестър Юнайтед" отдавна вече не е просто "шумният съсед" (по сър Алекс Фъргюсън), а е категорично отборът с най-силните играчи в първенството. Това обаче не означава, че "гражданите" разполагат с най-добрия отбор. Видя се в някои мачове през сезона, че "небесносините" могат да бъдат надиграни тактически (два пъти от "Челси" - 1:2 като гост, 0:1 у дома), а в първата половина на надпреварата допуснаха прекалено много загуби навън от непретенциозни отбори. В големите дербита обаче "Сити" гази и ако отборът спечели двата си отложени мача, ще дръпне с две точки на върха. Въпросителната около шампионите за сезон 2011/12 е свързана с ключовите гостувания в Ливърпул - на лидера в класирането и на петия "Евертън", който се бори за влизане в Топ 4 и шансовете му не са никак малки.

Шансове за титлата: 30%.

 

"Челси" - сезонът, в който Моуриньо не изрече нито една лъжа.

Или поне не чак толкова много. Шегата настрана, но Специалния се оказа прав - "Челси" е отбор в реконструкция и не е готов за титлата. "Сините" започнаха сезона добре, набраха скорост в началото на т.г., но цикълът сряда-събота след подновяването на мачовете от Шампионската лига се отрази на тима и лондончани паднаха два пъти в последните три мача в Англия, записаха общо три загуби в последните пет мача във всички турнири, а особено звучно бе поражението с 1:3 на "Парк де Пренс" от "Пари Сен Жермен" в първи четвъртфинал в ШЛ. "Челси" - както винаги при отборите на Моуриньо - има белега на турнирен боец. "Сините" взимат големите мачове, или поне не ги губят, но се дънят срещу по-слаби съперници. Всичките пет загуби на "Челси" през сезона във Висшата лига дойдоха от отбори от долната половина на класирането, все като гост. А срещу Топ 4 Моуриньо е 4-1-0 при предстоящ още един мач, но изключително ключов - гостуване на "Ливърпул". Всичко друго освен победа за "Челси" на "Анфилд" ще означава край на надеждите на отбора за първото място.

Шансове за титлата: 25%.

 

"Ливърпул" - спиращият дъха атакуващ футбол.

Абсолютно никой не слагаше "червените" в борбата за титлата преди началото на сезона, но ето, че те са там шест кръга преди края на първенството. Момчетата на мениджъра Брендън Роджърс започнаха кампанията добре, последва лек спад, но по Коледа отборът оглавяваше класирането в Англия, преди да дойдат двете поредни загуби навън срещу "Ман Сити" и "Челси" с по 1:2. Оттогава насам обаче "Ливърпул" лети - 11 победи и само две равенства в лигата, порой от голове във вратите на съперниците (но и в тази на "мърсисайдци"). Повратният момент през сезона според наставника Брендън Роджърс е разгрома с 5:0 на терена на "Тотнъм" през есента, когато "Ливърпул" си е повярвал, че може да бие големите. Според нас обаче това бе гръмката победа с 3:0 на "Олд Трафорд" на 16 март. "Червените" тотално надиграха големия си съперник на неговия "Театър на мечтите" и... замечтаха за титлата. "Мърсисайдци" играят страхотен футбол, дори при резултат 3:0 не спират да атакуват и в нито един мач през сезона не бяха надиграни, дори когато записваха поражения (общо пет пъти досега). Все пак е важно да отбележим, че "Ливърпул" не участва в евротурнирите този сезон и това до голяма степен улесни отбора в представянето му на домашната сцена. Предстоящите две (поредни) домакинства на "Сити" и "Челси" ще решат титлата. Но едно е сигурно - ако "Ливърпул" спечели оставащите си мачове, ще стане шампион. Същото обаче важи и за "Манчестър Сити".

Шансове за титлата: 35%.

Който и да стане шампион, шоуто до края е гарантирано!