СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – “Канцлерката Меркел иска четвърти мандат”, съобщава сензационно сп. “Шпигел” в днешния си брой.
Изданието се позовава на свои източници от централата на партията на Меркел – Християндемократическия съюз (ХДС).

"Канцлерката Ангела Меркел най-вероятно вече е решила за пореден път да се кандидатира за поста на общите избори през 2017 г. По време на стратегическа среща с генералния секретар на ХДС Петер Таубер и с федералния партиен координатор Клаус Шюлер тя е обсъдила стратегията за водене на предизборната кампания след година и половина, както и кой от партийното ръководство каква задача да поеме", пише "Шпигел".

Договорено било кампанията да се ръководи от партийната централа на ХДС – дом «Конрад Аденауер» в Берлин, а не да се сформира специална за целта предизборна база в страната, както навремето са постъпили социалдемократите при кандидатурата на предшественика на Меркел в канцлерството Герхард Шрьодер.

Разговорът между Меркел, Таубер и Шюлер имал и пръв резултат – уточнени са били и хората, които ще се включат в подготовката и провеждането на предизборната кампания, твърди «Шпигел».

Наред с това наскоро Ангела Меркел е обсъдила стратегически въпроси на предизборната битка с Хорст Зеехофер, лидер на баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Това е сестринската партия на ХДС, двете партии са неизменно в коалиция при парламентарни избори и управление на федерално ниво, имат и обща парламентарна група. По време на разговора си с Меркел Зеехофер изразил становище, че съюзът ХДС/ХСС непременно трябва да постигне внушителна победа на общите избори в края на 2017 г. Това можело да стане единствено при кандидат за канцлер Ангела Меркел. Желязната лейди обаче била скептична в разговора със Зеехофер, твърди «Шпигел». Мути, както галено я наричат германците,  заявила, че ще обяви решението да се кандидатира за четвърти канцлерски мандат едва в началото на идната 2016 г.

На 17 юли Зеехофер обяви публично: «Ако искаме да спечелим изборите през 2017 г., то това може да стане единствено при кандидатура на Меркел.»

Баварският лидер обаче призна, че не всички негови съпартийци от ХСС били склонни да подкрепят Меркел заради задаващия се трети спасителен пакет за Гърция. Както е известно, канцлерката води битка за оставането на Гърция в Еврозоната, а това би било възможно при наливането на още милиарди на германските данъкоплатци.
По този повод Зеехофер призна: «Отправих молба към всички членове на ХСС да подкрепят канцлерката в този труден момент. Меркел успя да удържи положението, когато се задаваше опасност Европа да затъне в крамоли и да се разпадне. Това (стратегията на Меркел – б. р.) много ме впечатли.»

«Хелмут Кол беше изключителен приятел на Бавария, същото сега мога да изрека и по адрес на Ангела Меркел», допълни Зеехофер.

Това послание беше отправено по-скоро към съпартийците му от ХСС, които в мнозинството си са за излизане на Гърция от еврото.