Само три партии са готови за избори в момента, твърди заместник-председателят на АБВ Румен Петков - АБВ, ГЕРБ и ДПС, съобщи агенция "Фокус".

Той спомена и анализа на Радан Кънев, който лидерът на ДСБ публикува вчера в блога си и профила си във Фейсбук. В него Кънев намекваше ясно за възможността да се наложат предсрочни избори.

"Не се наемам да коментирам дали ще се разпадне Реформаторският блок, но, ако се говори за предсрочни избори, трябва да се направи и следващата крачка,“ каза още Петков.

Той подчерта, че АБВ не са в коалицията, и че тя е само между РБ и ГЕРБ. Обаче отбеляза, че алтернативното ляво не търси дивиденти от раздори между други политически формации. 

"Политическа партия АБВ извървя своя път. С изключение на Разград, Пазарджик и Кърджали, навсякъде имаме изградени областни партийни централи, така че ние сме готови за избори“, заяви Петков.

Не виждам потенциал да подкрепим Йорданка Фандъкова за кмет на столицата, обяви още той. Румен Петков уточни, че има много причини за това да не бъде подкрепен, настоящият кмет на София на местните избори през октомври, но това е решение, което ще бъде взето от структурите на партията.

„Не виждам и как бихме могли да подкрепим кандидатът на БСП проф. Мирчев, още повече, че той имаше едно грубичко отношение към АБВ в национален ефир, от което той ще загуби, ще загуби и БСП“, допълни Румен Петков. "Ние сме утвърдили подкрепата си за кандидата на БСП за Лясковец и кандидата за кмет на Враца, но това са решения, които са въпреки националното ръководство на БСП и не означава, че ще си подадем ръка за местния вот. Водени са разговори в редица общини, много голям интерес имаше от редица партийни функционери на БСП на райони в София, но общото нежелание и неспособност на БСП доведе до този резултат ", посочи той.

Румен Петков постави като цел 200 000 гласа за АБВ на предстоящите местни избори.