Три млади чеченки, излъгали "Ислямска държава" за 3300 долара, са арестувани и ще бъдат съдени за измамата, съобщи Fox News.

Те са създали фалшиви акаунти в социалните мрежи и са дали знак на терористите, активни в тях, че планират да напуснат домовете си и да заминат за Сирия, за да се включат в каузата на радикалната организация. Мъжете от ИД, привлечени от възможността за нови попълнения, а може би и нови булки, с готовност пратили 3300 долара за самолетните билети.

Чеченките просто изтрили акаунтите и прибрали парите, според "Московски Комсомолец".

Прокуратурата в Чечня обаче не вижда това като борба срещу тероризма, а като престъпление. Трите са арестувани и ги очаква съд.

Коментар на чеченски офицер навява на мисълта, че местното обвинение иска да обезкуражи други такива опити.

"Не препоръчвам на никого да комуникира с опасни престъпници, особено с цел да вземе бързи пари," казал офицерът Валери Золотарьов пред "Московски Комсомолец".

Според него такава измама досега не се е случвала в Чечня.

Лошата новина е, че трите жени могат да получат до 6 години затвор за престъплението си.

Верян Кхан, директор на Консорциума за изследване и анализ на тероризма, смята, че те са в опасност.

"С това, тези жени могат вече да са цел за ИД, защото живеят в област, от която Ислямската държава получава много нови попълнения, и където наскоро са установили своя територия," отбелязва той.

Въпреки възможността за затвор, той все пак може да се окаже по-добър вариант от това да станат джихадистки булки. Някои от жените, които доброволно са заминали за Сирия, а след това са избягали, разказват ужасяващи истории за насилието срещу тях от страна на съпрузите им, сексуално и друго.

Всъщност, една от чеченките признава пред Live News, че е обмисляла дали да не замине, но именно тези разкази са я спряли:

"Много хора, които познавам, отидоха, но не знам никого, за когото това да е завършило добре."