Вицепремиерът Меглена Кунева каза тази сутрин по Нова тв, че настояват за свикване на Съвета за реформи - официалния коалиционен формат на управляващите. Целта на формациите, които участват в РБ, е да се направи пътна карта на това, което се очаква в следващите седмици и месеци.

На забележката на водещия Виктор Николаев, че това звучи кризисно, тя каза, че звучи като "добре направен план". Тя не скри разочарованието си от това, че антикорупционният закон е бил напъхан в програмата на парламента в последния ден преди ваканцията и е бил обсъждан час и половина.

"Движение "България на гражданите" предложи да има законодателна програма, разписана по месеци и седмици, в която да участват всички нситтуиции – Министерският съвет, Народното събрание, включително и президентът.

Когато се направи такъв план, ние даваме сигнал към всички – ето това ще правим, следете сроковете. Това означава да имаш обществен контрол върху парламнта и по време", обясни предложението си Кунева.

По повод това дали хора от реформаторите ще излизат от правителството - каквито намеци имаше от Цветан Цветанов, тя отбеляза, че формирането на кабинета зависи от министър-председателя и всякакви други коментари са губене на време.

За питана за очевидната коалиция между ГЕРБ и ДПС, която гласува по важни въпроси като омбудсмана, подуправителите на БНБ и промените в конституцията, тя каза, че "на никой не трябва да се пречи да постъпва правилно". На въпрос - с по-голямо търпение ли е от радан Кънев, който вече намекна за предсрочни избори, Кунева отговори така:

"Всяка партия трябва винаги да бъде готова да влезе в състезание. Ние влизаме сега в състезание за местните избори. А дотогава нека да си гледаме задълженията и възможностите, които денят ни дава."

Тя потвърди, че между първото и второто четене на промените в Конституцията РБ ще опита да върне максимум от отхвърлените предложения, като най-важното е това за явно гласуване във ВСС.

Кунева каза още, че няма да се уплаши и няма да прави никакви отстъпки повече по антикорупционния закон.