Курортът Слънчев бряг обяви независимост от Несебър.

"Перлата на българското Черноморие" поиска да се отдели от Община Несебър и да се обособи като самостоятелна единица. За това настояват хотелите в курорта, предаде Дарик радио.

"Съюзът на собствениците" съобщи, че стартира преговори с държавата, защото таксите, които община Несебър събира, се връщат като реинвестиции в курорта в много малък размер или изобщо не се връщат. Решението бе взето в петък на годишно отчетното събрание на Съюза.

Според хотелиерите Община Несебър не проявява нужната отговорност към решаване на проблемите в Слънчев бряг, а пътищата и алеите са в ужасно състояние, няма функционираща отводнителна система, липсва озеленяване, налице са проблеми и с осветлението.

"Незаинтересоваността на Община Несебър по отношение на поддръжката и стопанисването на инфраструктурата в зона "Изток" и липсата на адекватно решение на проблема с почти 10-годишна давност, е достатъчен аргумент в полза на това решение", заяви хотелиерът и член на Управителния съвет на Съюза Веселин Налбантов, дитиран от Дарик.

Новината за отделянето на Слънчев бряг от Несебър веднага възбуди въображението на зевзеци, които направиха паралел с анексията на Крим. Из социалните мрежи се появиха коментари като следния: 

"Сега трябва мутрите в Сънито да организират отряди за самозащита, после да поканят руските войски (има към 10-ина хиляди руснаци в околността, а в Поморие квартал "Малката Москва") и да свикат референдум за независимост.