Скандалът с двамата руски посланици в Африка, които на 30 март т.г. в личен разговор буквално разпердушиниха България, Румъния, прибалтийските републики, Великобритания, Щатите и пр., навлезе в поредната си фаза.

В деня, в който пред Клуб Z руският посланик в Еритрея Игор Чубаров призна в прав текст, че разговорът се е състоял, Москва реши да оповести, че той е... фалшив?!

 

Нека си припомним хронологията

На 30 март в YouTube e качен аудиозапис на телефонен разговор между посланиците на Русия в Еритрея Игор Николаевич Чубаров и колегата му в Зимбабве и Малави Сергей Викторович Бахарев. Двамата коментират обсъждането в ООН на руската анексия на Крим от Украйна. Записът е илюстриран със снимки на двамата и превод на английски език (не особено прецизен - б.р.) на всяка тяхна реплика.

Снимка от видеото, разпространено в YouTube на 30 март 2014 г.

Няколко дни по-късно се оказва, че снимката на Сергей Бахарев всъщност  е сбъркана – вместо неговото фото, клипът е илюстриран с това на починалия през 2013 г. руски дипломат Юрий Дубинин.

В България клипът става известен едва вечерта на 3 април. Клуб Z публикува видеото и пълен превод на разговора в частта му за България в 22,27 ч на същата дата.

Игор Чубаров: Сега задачата ми е проста. С посланиците на ЕС говоря само в една насока: Пичове, Крим си го взехме, но това все още не е шибаният край (смее се). По-нататък вземаме, да го е..., вашата Каталуня, Венеция, а също така Скотландия (точно така дипломатът нарича Шотландия, като си прави игра на думи със "скот" - б.р.) и Аляска. Тогава за малко ще се успокоим.

Сергей Бахарев: На първия етап ще се успокоим.

Игор Чубаров: Да, на първия, оттам нататък ще му мислим. Всички тези, да ги е..., погранични страни - Латвия, Естония и други европейци, а също така румънците и българите ще ги заврем с шутове да ги е... там, където им е мястото.

Сергей Бахарев: Не, по-добре да не ги завираме никъде. По-добре Калифорнщина, Маямщина, запустелите райони. (...)

Игор Чубаров:  Да, ти си прав. Нека да оставим засега румънците и тези... българите да се мотаят в Евросъюза.

Сергей Бахарев: Заедно с балтийските лайна.

Игор Чубаров: Наскоро нещо си приказваме с посланика на Евросъюза. И той ми казва: "Слушай, вземи си ги обратно Румъния и България. Не, момчета, отговарям, няма да стане".

Сергей Бахарев: Яжте си го това сами с лъжици.

Вижте цялата информация.

На 4 април скандалът достига апогея си. Разговорът вече е разпространен от почти всички български медии.

 

Големият удар

Големия удар прави международният редактор от Клуб Z Момчил Инджов. По обяд на 4 април той успява да се свърже лично с единия от двамата участници в разговора – посланика на Русия в Еритрея Игор Чубаров. В добро настроение и без никакво притеснение, дипломатът признава, че разговорът с колегата му Сергей Бахарев наистина се е състоял, твърдейки, че двамата просто са се шегували в "частна беседа".

- Имало ли е такъв разговор?

- Да, имаше. Но това всъщност дори не бе разговор. Това бе нещо, което на английски се нарича idle talk (буквално "нехаен разговора" - бел. ред.). Това бе разговор между двама приятели от частен характер, който няма никаква политическа тежест. Ние бихме могли с него (с посланик Сергей Бахарев - б.а.) да говорим на тази тема в банята или където и да било, в кухнята... Просто се смеехме на ситуацията. Този разговор е бил записан от съответните служби. Е, какво да кажа? Много съжалявам, че там вземат на сериозно казаното от мен. (...)

- Разбирам. Но Ви питам имало ли е такава беседа или не?

- Такава беседа имаше.

- И Вие не се отказвате от думите си?

- Не се отказвам от разговора с моя приятел.

- Значи, всичко, което се чува в записа, сте го казали. И той го е казал, така ли?

- Преди всичко нека да кажа, че това бе шега.

- Разбирам Ви. Но все пак сте говорили всичко това, нали?

- Говорил съм го на шега.

- Но сте го говорили, нали?

- Сега мога да Ви кажа... Нямам пред себе си текста. В разговора ми с Вас не съм акцентирал върху това, което съм говорил. Когато разговарям с приятели в банята, в сауната, никога не акцентирам вниманието си върху това, което казвам в частен порядък. Частните изрази, частните думи - това са си частни думи. Трябва да приемете като сведение, че ако казвам, че не обичам този или онзи – това си е моя лична и частна работа. Да се политизира това е съвсем неправилно.

- Но все пак Вие сте държавен служител, посланик на Руската федерация...

- Аз съм държавен служител тогава, когато официално изпълнявам задълженията си. Но в разговорите ми с приятели в банята аз съм частно лице, а не държавен служител. (...)

Вижте цялата информация.

 

Външно замълча

Независимо от огромния обществен отзвук, интервюто на Момчил Инджов, качено в YouTube около 14,30 ч на 4 април, беше споделено в социалните мрежи от стотици българи още толкова украинци и руснаци, както и цитирано от десетки български медии, Външно министерство остана безмълвно. Въпреки въпросите на Клуб Z, а вероятно и на много други български журналисти, от ведомството на Кристиан Вигенин поискаха да чуят оригинала на интервюто, а след като им изпратихме линк към него, престанаха да отговарят на телефоните. Подозираме, че реакция не са получили и в Москва.

 

Фалшив, фалшив... колко да е фалшив?!

За сметка на нашето Външно, руското реагира. В 18,12 ч на 4 април – четири часа, след като Клуб Z публикува признанието на Игор Чубаров, че разговорът е истински, ИТАР-ТАСС пусна информация със следното заглавие: „Министерство на външните работи на Руската федерация: „Записът” на разговора между посланиците на РФ за Украйна – набързо скалъпена история”. 

В информацията, между другото се казва:

„Невъзможно е да се коментира някаква компилация от звуци, субтитри и снимки, включително забележителния посланик Юрий Дубинин, който за съжаление, почина през 2013 г. Набързо, грубо и цинично скалъпената история издава тромав опит да се отклони вниманието от огласените наскоро скандали покрай изказванията на западни дипломати за Украйна”.

Според ИТАР-ТАСС записът бил просто на два мъжки гласа, а надписите опитвали да внушат, че става дума за руски посланици в Африка, като вместо снимката на единия е пуснато фото от младостта на Дубинин.

Факсимиле от публикацията в ИТАР-ТАСС от 4 април 2014 г.

Определено този път обаче можем да наречем „тромав” опита на руското Външно министерство да се разграничи от случая. Професионалната работа на колегата Момчил Инджов, който записа признанието на посланик Игор Чубаров часове преди т.нар. опровержение на Москва, явно ще обърка сметките.

Още повече, че посланикът видимо, хич не се притеснява от думите си...