Съживяване на зимните курорти през лятото очакват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Идеята ни е това да стане като привлечим богати гости от арабските държави, Иран и Израел, обясни пред Клуб Z председателят на браншовата организация Благой Рагин.

Според него имало подчертан интерес от богати туристи от тези държави за почивка в българските планини през юни, юли и август.

Богатите араби търсят спасение от жестоката жега през лятото в държавите си и не искат почивка на море. Хладината в планинските курорти обаче им допада много и вероятно още тази година ще посрещнем групи от Близкия изток, каза Рагин.

За първи път се очаква да дойдат организирани групи от Ирак, радват се хотелиерите.

Освен араби в курортите ни чакат и наследници на персите.

Напоследък ледът се топи и Иран подчертано се отваря към Европа. Миналото лято от страната имаше туристически групи в сръбските планини. За тази година в програмата е включена и България, обясни шефът на хотелиерската асоциация.

Според Рагин за това подчертана роля има новият ирански президент Хасан Рухани, който правел всичко възможно за сближаване със страните от ЕС. Чрез ирански студенти, които са учили у нас, Техеран се опитвал да установи бизнес контакти в различни области и с България.

През лятото в планинските ни курорти очакват и гости от Израел.

Естествено няма как араби, перси и евреи да почиват на едно и също място. Затова гостите ще бъдат пратени на различни места. Боровец може да посрещне гостите от Израел, а тези от мюсюлманските държави да отидат в Пампорово и Банско, разясни още Благой Рагин.

Според него евентуален отлив на руски туристи заради кризата с Крим трудно би бил компенсиран от хотелиерите по морето, но определено можели да се привлекат летовници от Казахстан и Централна Европа. Специално, за да имаме повече гости от Казахстан, трябва да се открият директни авиолинии, каквито сега няма, обясни Рагин.

Преди ден статистическото бюро на ЕС публикува нови данни за туризма в държавите от общността. Според тях България е на трето място по ръст в този сектор за 2013 година. Ръстът на нощувките в хотелите ни е бил 5,6%. По този показател отстъпваме само на Гърция и Малта. В двете държави нощувките са се увеличили съответно с 12% и 8,1%.