Когато гръмна скандалът със затворения от созополския кмет път към Шофьорския плаж, Панайот Рейзи едва ли не се закле - на Алепу няма да се строи. Но премълча, че ще се строи в непосредствена близост до резервата.

Фирмата "Алепу Вилидж" притежава апетитни урбанизирани терени на първа линия в местността, към които води затвореният от Рейзи път. Теренът е свлачищен, но вместо брегоукрепване е налице терасиране, подготвящо строеж, показаха снимки на района, направени от плажуващи. Оказа се и че въпросното "брегоукрепване" няма общо с регионалното министерство, което единствено може да се разпорежда по въпросите със свлачищата.

Изоставени ниви на първа линия

През 2005 г. (при предишния кмет на Созопол, когато Рейзи е председател на общинския съвет) общината апортира в "Алепу Вилидж" 34% от капитала на фирмата, под формата на "изоставени ниви", пише в свое разследване сайтът "Биволъ". Нивите са на първа линия до плажа. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв., или по 40 лв. на кв. м. Предметът на дейност на дружеството е "изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство".

По същото време апортът е оформен като кредит с ипотека, като кредитодател е Община Созопол, а задължени лица се явяват "Алепу Вилидж", "Интел БФ" ООД и "Черноморска Лизингова Компания". Всички тези фирми са свързани с едни и същи лица.

Две години по-късно Община Созопол продава на "Алепу Вилидж" АД различни идеални части в четирите имота. Сделката е вписана без материален интерес, което е твърде странно. А през 2008 г. ипотеката за терените е заличена, като от Имотния регистър се вижда, че "Алепу Вилидж" е наплатила на Общината още 1 369 081 лв. Така средствата, влезли в общината от "изоставените ниви", достигат 2 594 281 лв.

"Трансформацията на акционерното участие на Община Созопол показва една доста скандална картина", пише още "Биволъ". На 15.07.2008 г. "Черноморска лизингова компания" ЕООД прави предложение на Общински съвет – Созопол да изкупи 15% от капитала на "Алепу Вилидж" АД на цена от 500 000 евро.  В крайна сметка на 12.09.2008 г. местният парламент решава да се откаже от предложението, но пък приема това на Панайот Рейзи да се продадат всичките 34% на общината в "Алепу Вилидж" на белизката офшорка "Новастар Холдинг", представлявана от Георги Ташев.

"В предишния общински съвет ако сме знаели, че ще дойде такъв момент, нямаше изобщо да апортираме земята. Тук съм стигнал до това решение, защото за мен тази земя е износена и по-добре е да пристъпваме към изчистване на такива отношения, отколкото да пипаме други терени", обосновава се през септември 2008 г. вече кметът Рейзи. 

Сделката с "износената" земя в крайна сметка е изгодна за "Алепу Вилидж". В разгара на имотния бум фирмата се сдобива със златни терени до плажа срещу 44 евро на кв. метър. При това без да се смятат идеалните части, придобити от Общината гратис.

Против се обявяват само трима общински съветници. Един от тях е председателят на Общинския съвет по това време от БСП - Димитър Желев, съобщава и бТВ, в сходно разследване.

"Цената мен не ме удовлетворяваше. Това, което на тази територия, на която се намираме, не съм специалист, но знам, че хората продават, цената е някъде към 100 евро на квадратен метър", обяснява Желев. 

Това прави около 200 лв. на квадратен метър - в пъти повече от получените 90 лв (44 евро).