Руският президент Владимир Путин предложи международна коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД) под егидата на ООН, предаде АФП.

Идеята е в коалицията да участват правителствените армии на Ирак и Сирия и кюрдските милиции в двете страни. Любопитното е, че войската на Дамаск е подчинена на Башар Асад, а Западът подкрепя умерените бунтовници срещу нея. ИД обаче, която също се бори срещу Асад, е смятана за по-голяма опасност.

Предложението на Путин идва в момент, в който западните медии твърдят, че сирийската армия е изтощена, от нея дезертират десетки хиляди хора и тя губи територии на изток.

Подробности за руския план били представени вчера на срещата в катарската столица Доха между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери. В текста се говори за "създаване на широк антитерористичен фронт на съгласувана международно-правна основа с цел да се изгради надеждна преграда срещу терористите в Сирия, Ирак и другите страни в региона".

За Москва е важно тази коалиция да действа с мандат от Съвета за сигурност на ООН.

Лично Путин смята да говори по тази тема в изказването си пред Общото събрание на световната организация в Ню Йорк през септември.

Същевременно стана ясно, че САЩ са нанесли първия си въздушен удар за защита на бунтовническа група в Сирия, предаде Ройтерс. 

Това станало на 31 юли. Атаката била в подкрепа на групировката "Нова Сирия", каза говорителят на Пентагона Бил Ърбън. Той допълни, че САЩ обучават и въоръжават тази организация. Американците бомбардирали позиции на джихадисткия Фронт "Ан Нусра" в отговор на негово нападение срещу "Нова Сирия".