20-годишният юбилей от военна операция е на път да скара Хърватия и Сърбия, стана ясно днес.

За първи път Хърватия чества с парад 4 август, сойто е обявен за Ден на победата и благодарността и за Ден на хърватските защитници.

Сърбия пък обяви тази дата за ден на траур.

Точно преди 20 години - на 4 август 1995 г., Загреб започна военно-полицейската операция "Буря". Тя бе проведена в окупираната от Белград източна част на страната, където бе създадена самообявилата се и призната единствено от Сърбия република Сръбска Крайна.

Операцията трая само 4 дни. Тя завърши на 7 август с унищожаването на Крайна и възстановяването на хърватския контрол.

Днес ще има военен парад в Загреб . Кулминацията е утре в град Книн, който бе столица на Крайна. Там ще бъде открит музей на "Буря 95" и паметник на тогавашния хърватски президент Франьо Туджман. На него ще бъде наречено и международното летище в Загреб.

Същевременно Сърбия за първи път обяви 4 август за ден на траур. Според белград в резултат на операция "Буря" 220 000 сърби са прогонени от домовете им, а близо 2000 са убити или се водят за изчезнали. 

Сръбският президент Томислав Николич ще присъства днес на помен на жертвите на хърватската офанзива.

Операция "Буря" се превърна в пречка за членството на Хърватия в ЕС. Брюксел прекъсна преговорите със Загреб, като го обвини, че не сътрудничи за издирването и предаването на трибунала за бивша Югославия на обвиняемия за военни престъпления генерал Анте Готовина. Други двама генерали - Младен Маркач и Иван Чермак, се предадоха сами. Готовина бе заловен на Канарските острови. През 2011 г. той бе осъден на 24 г. затвор, а Маркач - на 18. Шермак бе оправдан. Осъдените обаче бяха оправдани на втора инстанция, освободени и посрещнати като герои в родината си.

Само преди месец възникна напрежение между Сърбия и Босна и Херцеговина. Причина бе честването на 20-годишния юбилей на клането в Сребреница - избиването на 8000 босненски мюсюлмани от сърби-

Сръбският премиер Александър Вучич бе леко ранен в лицето от камък на възпменателната церемония в Сребреница. Босненци освиркаха и прогониха официалната делегация от Белград, дошла да почете жертвите.