Във всяка държава с поне малко самочувствие, а и егоцентризъм, се намира някой, който да каже - ние сме центърът на света! Оттук е тръгнало всичко, всичко тук ще се върне...

Разбира се, след това започват дребнавите спорове - дали центърът е Стара Загора, Перник или Разлог. Но е някъде тук, наистина!

Разбира се, всеки по-научно ориентиран е готов да каже винаги - не, няма център на света и център на сушата няма, тя, в крайна сметка, е разделена на няколко континента. По-абстрактните пък ще кажат - е, Вселената е безкрайна, така че всяка точка от нея е центърът й, нищо не пречи да се намира и в Стара Загора...

Вече обаче имаме почти научно доказателство, че преди 300 млн. години България е била в центъра на света. Това е ясно видимо, ако погледнете отблизо горната карта на суперконтинента Пангея, с нарисувани на него съвременни политически граници:

Пълноразмерната снимка, дело на reddit потребителя LikeWolvesDo, можете да видите ТУК.

В тази карта има и хубаво, и лошо - например, съвсем ясно се вижда как бихме могли да взимаме Трансафриканския експрес до Атланта, САЩ, но чешката бира щеше да е доста по-далеч - през цялото древно море Тетис. Далечността на Русия пък щеше да се компенсира от сериозната близост на Арабския свят.

И, в крайна сметка - дори и на тази карта не става ясно къде точно е центърът - в Стара Загора, Перник, или не дай боже София?