Японската фабрика за уиски "Сунтори" ще прати 6 дози от най-доброто си уиски и други алкохоли в космоса на 16-ти август, съобщи британският в. "Индепендънт". Крайната цел - да подобрят още вече изпипаната си технология.
А най-доброто на "Сунтори" е и най-доброто в света, след като, за шок на шотландските дестилатори, експертът Джим Мъри, отговорен за Световната Уиски Библия, постави шедьовъра на японската фабрика "Ямазаки Сингъл Малц Шери Каск 2013" на първо място с 97,5 от 100 точки. Това стана миналата година, когато се приготвяше изданието на Уиски Библията за 2015-а, а като допълнително унижение, нито един скоч не влезе в топ 5.
Но това не стига на японската дестилерия, чиито творения са всъщност започнали като опит за имитация именно на шотландското уиски. Затова и са готови да дадат сериозната сума, нужна, за да се изпрати уискито в космоса, да престои там една-две години, и да бъде върнато за изследвания.
Заедно с него се пращат и други алкохоли за сравнение. В това няма нищо странно - "Сунтори" притежава марки бира, водка, джин, ром, бърбън, текила, бренди и други.
Но това не е просто някаква приумица, обяснява говорител на компанията пред "Уолстрийт Джърнъл". Ще бъде изпратено както току-що дестилирано уиски, така и вече отлежало 21 години на Земята.
"С изключение на бирата и някои други, повечето алкохолни напитки развиват по-мек вкус с отлежаването. Макар изследователите да имат най-различни научни подходи за разясняването на механизма, по който това се случва, все още нямаме пълно разбиране на процеса," пишат още от "Сунтори".
Според изследванията им уискито "омеква" именно когато се намалява естествената конвекция - движенията на флуидите за пренасяне на топлина. Именно заради това бъчвите, в които уискито отлежава, се правят изключително плътни и се държат при много строги условия.
В нулева гравитация обаче дори естествената конвекция, която нямам как да бъде спряна на Земята, почти изчезва. Затова и отлежаването в Японския експериментален модул "Кибо" на Международната космическа станция.
Шепа милиардери обаче ще бъдат разочаровани - когато уискито се върне, няма да се продава, а отива директно в лабораториите на "Сунтори".
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни