Разведените и после отново сключили брак мъже и жени и техните деца не бива да бъдат отхвърляни от католическото семейство и трябва да получат по-добро отношение от църквата и свещениците, обяви в сряда папа Франциск. Така той наруши поредно табу. Както е известно разведените нямат право да получават причастие и се смята, че живеят в грях.

"Хората, които са създали нов семеен съюз, защото първият им е бил неуспешен, не трябва да бъдат изоставяни в никакъв случай от църквата. Те винаги ще продължават да принадлежат на църквата и отношението към тях трябва да е нормално като към всички останали католици", обяви светият отец в първата си обща аудиенция след лятната почивка.

Как децата на такива родители ще растат под крилото на църквата, ако бащите и майките им са отритнати и не живеят с ритъма на католическата общност, попита риторично главата на Римокатолическата църква. Затова трябва свещениците да променят отношението си към такива хора, обясни папата.  

Проповедниците трябва да правят и разлика между причините за разделението и от какво един развод е бил провокиран, разясни Франциск.