През есента в Гърция е възможно да се проведат предсрочни парламентарни избори, тъй като правителството на Алексис Ципрас вече не разполага с мнозинство в парламента. Това заяви говорителят на гръцкия кабинет Олга Геровасили, цитирана от "Фокус".

„През есента вероятно ще се проведат избори“, призна говорителката и добави, че „това ще зависи от стабилността на правителството“.

Миналата седмица Ципрас посочи, че е готов да свика предсрочни избори, за да си върне мнозинството шест месеца след вота, който го изведе на власт. Както е известно голяма част от крайната левица в неговата СИРИЗА не подкрепя мерките на кабинета за нови кредити от тройката и нови болезнени ограничения за населението. И предложенията му минават в парламента с гласовете на опозицията. Освен това Ципрас е готов и на вътрешнопартиен референдум, който да каже "да" или "не" на третия спасителен план за Гърция.

Ройтерс пък съобщи, че гръцкият премиер е обявил, че е постигнал пълно съгласие с лидерите на представените в парламента партии по приемането на пакета от мерки за излизане на Гърция от кризата.

"Постигнахме сделка и въпреки трудностите ще подпишем споразумение, което и в бъдеще ще остави Гърция в еврозоната", заяви Ципрас след срещата с партийните босове.