Видимо доволен от приходите в хазната премиерът Бойко Борисов обяви: слуховете за предсрочната смърт на кабинета са силно преувеличени.

Това става ясно от част от стенограмата от днешното правителствено заседание. Всичко започва от зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев, който отчита събираемостта на приходите - с 2,2 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Особено похвалени са митниците. Здравните и социалните осигуровки също бележели ръст.

"За мен това е материалната битка и най-видима с корупцията и контрабандата. Това са черните пари, които се генерират. Това са сто процента черни пари, които се разливат и корумпират цялата система и държава", взима думата Борисов.

"Сами разбирате, всичко това е отивало в частни джобове и се изправя срещу нас. Затова искам още един път да благодаря на колегите от Реформаторския блок, на АБВ, на всички, които проявявате воля, има правителство. Всички, които говорят за служебни правителства, нови избори са точно тези, които понасят най-големите щети в момента. Защото това означава да няма държава шест-седем месеца, това е… сега даже кораби, които ги бяхме нарочили заради контрабанда на горива, отидоха на докове да си ги ремонтират задълго и ще чакат смяна на правителството. Така и така не могат да работят, поне да си ги поправят. Смятайте какво чудо е срещу нас!", дава заявка премиерът, че правителството няма да освободи път на контрабандата и корупцията, сдавайки властта.

А за да няма теч на информация, бил забранил каквато и да е публичност на полицейските акции. Другият му мотив да наложи ембарго бил "да е притеснението още по-силно".

По повод коалиционните отношения и публикациите, че подобно на останалите важни закони на реформаторите, депутати на ГЕРБ се готвят да бламират и здравната реформа на Петър Москов, Борисов коментира:

"Никой не иска бламиране на Москов, защото тя не е на Москов, тя е на кабинета реформа, не само че не искат, работим и правим всичко възможно да се случат всичките реформи, виждате".

От докладваното от военния министр Николай Ненчев по повод големите горски пожари от изминалата седмица, става ясно и че има спешна нужда от ремонт на двигателите на хеликоптерите Ми-17, които се използват за гасене. За целта, докладва Ненчев, ще са нужни около 2 млн. лв. По думите му в момента се използвал само единият от двата хеликоптера, но и двата трябвало да минат през ремонт.

По този повод Борисов разпорежда ремонтът да започне веднага, макар и парите да се заложат с бюджета за 2016 г.

"Сега го действайте, за да не се губи време, защото не се знае до октомври какво и как ще се случи. А пък за новия бюджет като се планира, ще имате грижата да прибавите. Значи днес митниците и данъчните да работят за два милиона повече", дава норматив на Агенция "Митници" премиерът.