Русия и нейният президент Владимир Путин имат рекордно ниско одобрение по света.

Това става ясно от огласено днес проучване на американския социологически институт "Пю". То е проведено още през март и включва Украйна и групи държави от всички континенти. България не е сред тези страни.

Виетнам, Гана и Китай са единствените сред проучваните 40 държави от цял свят, в които повече от половината анкетирани 45 000 жители имат положително отношение към Русия.

Иначе средно 30% гледат позитивно на Русия, а 51% - отрицателно.

Отношението към Путин дори е по-лошо, отколкото към страната като цяло. Средно едва 24 на сто от анкетираните смятат, че той действа правилно на световната арена.

Навсякъде отношението към Русия и Путин е по-лошо, отколкото към САЩ и техния лидер Барак Обама. В Европа разликата достига 43 пункта (69% одобряват САЩ, а 26% - Русия). В Африка разликата е 42 пункта (79 срещу 37%). Тя е минимална в Близкия изток (29 срещу 25 процента).

В някои страни значителна част от населението - между една трета и половината, нямат мнение за Русия. Това са Етиопия, Пакистан, Индия, Буркина Фасо, Танзания, Сенегал, Аржентина и Перу.

Положителното изключение във Виетнам вероятно се дължи на подготовката по време на анкетата на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Ханой. Той бе в индокитайската страна през май. Месец по-късно пък Русия сключи споразумения в ядрената и петролно-газовата енергетика с Гана.

С Йордания също има договор за ядрена централа от тази година, но там отношението към Русия е негативно. Причина са стотиците хиляди бежанци от Сирия, където Москва подкрепя режима на Башар Асад.

В Турция почиват милиони руснаци и Анкара преговаря с Москва за големи енергийни проекти. Въпреки това две трети от анкетираните жители на страната не одобряват Русия, а само 15% са положително настроени.

Най-много са недоволните от Русия в Полша и Йордания - по 80 на сто. И в двете страни силен ефект оказва конфликтът с руско пряко или косвено участие в съседна държава - съответно Украйна и Сирия. Антируските настроения са особено силни и в Израел (74%), Япония (73%), Германия и Франция (по 70%).