Нещо става в ГЕРБ. Нещо предизборно. И то се случва видимо пред очите на всички - в социалните мрежи. В случая фокусът е върху Своге и по-точно върху издигането на настоящия кмет Жоро Цветков за втори мандат. Цветков е и лидер на общинската структура на партията, част от която обаче се разбунтува срещу номинацията му. 80 души са дали заявка, че напускат, защото техният кандидат не е председателят на общинската им структура, а бившият и.д. кмет и организационен секретар Георги Петков.

Днес изненадващо на профила Mgerb Svoge, младежкото подразделение в града, се появи отворено писмо, адресирано до председателя на партията - премиера Бойко Борисов, и подписано от "членове на Общинска организация на ПП ГЕРБ - Своге". В писмото се посочва, че местната структура и общинските съветници на ГЕРБ от години са в конфликт с Цветков. 

"Той е изцяло фокусиран върху личния си интерес и амбицията да управлява на всяка цена", се посочва в писмото.

Обвиняват го още в: "криминално поведение и натиск", "погазване на честта и достойнството" ни.

Герберите публикуват и хронология на някои последни събития от местния партиен живот. Как кметът е получил 57 номинации за втори мандат от общо сто членове, но и как се е опитал да саботира общото номиниране на кандидати за съветническата листа.

"От страна на Цветков беше извършен груб опит за манипулация на вота на събранието. В залата бяха доведени тридесет и седем кандидат членове на партията, все още неодобрени от Изпълнителната комисия, които компрометираха гласуването. С малки изключения всички намиращи се в зависимост от Цветков - служители в общинска администрация, техни близки или такива, на които е обещана конкретна облага или пост. Един от предложените кандидат за кметове (за кмет на кметство, б.р.) е лице с няколко присъди", пише още в писмото.

В крайна сметка обаче от централата на ГЕРБ в София решили, че Цветков ще е кандидатът на партията за още един мандат. 

"Ние отказваме да подкрепим такъв избор, такава политика и такъв несъмнен провал. Отказваме съучастие. Настоящото е подкрепено с 80 молби за напускане на членството ни в ПП ГЕРБ и техният брой ще расте", завършва по този повод отвореното писмо.

Жоро Цветков не отговори на нито едно от многобройните ни телефонни обаждания, нито върна такова, въпреки че мобилният му телефон е публикуван на сайта на ГЕРБ именно с цел бърз и лесен контакт. Коментираха обаче от централата в София:

"Протестират, защото двама-трима са недоволни, че не са в кандидатската листа на хубави места".

От там посочиха още, че към момента не са постъпвали уведомления за напускане на партията, камо ли 80 на брой. 

"Вчера бяха депозирани 80 молби за прекратяване на членството. Ще има и още, просто хората са на почивки. Всеки сам е подписал молбата си, в нея са изтъкнати причините, поради които желае да напусне партията. Но заключението от всички е едно - не искаме подсъдим, груб, силно компрометиран човек за кандидат кмет за втори мандат, при положение, че първият е изцяло провален!", коментира пред Клуб Z Владислава Симеонова, вече бивш член на Управителния съвет на ГЕРБ-Своге, технически сътрудник на партията за общината и общински съветник един мандат.

"Местната структура със 17 гласа разлика излъчи номинацията на Георги Петков. Това е нашата воля. Тя не бе чута, затова напускаме, но искаме всичко да се сведе до знанието на г-н Борисов, защото сме убедени, че той не знае истината", каза в заключение Симеонова.

Паралелно с коментарите под отвореното писмо, в профила ГЕРБ Своге, който се администрира от пиарката на общината, се появи нещо като отговор на бунтовниците. Той гласи:

"Моля, не използвайте страницата на ГЕРБ - Своге за публикуване на писма и декларации с невярно съдържание и опити за дискредитиране на кмета и общински ръководител на ПП Герб-Своге! По-добре е да има малка, но работеща структура, отколкото голяма и разединена! Няма да толерираме никакви опити за манипулации и провокиране на скандали!"