Наложена е карантина във варненското с. Бозвелийско, а за заболяването антракс са ваксинирани над 500 животни, за да изградят имунитет. Това става ясно от интервю пред радио „Фокус” на д-р Даниел Денев, и.д. директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Варна.

Д-р Денев допълва, че починала в селото овца е била в напреднала възраст. След като животното е починало, са взети проби, които са били положителни за заболяването антракс. Поради тази причина в населеното място са предприети необходимите мерки и оттогава до момента няма подадена информация за други починали животни, казва още експертът.

В района на населеното място е била извършена дезинфекция, още когато е било открито първото огнище на заболяването в село Млада гвардия, тъй като е имало данни, че част от заразеното с антракс месо от крава е разнасяно и в района на Бозвелийско. Д-р Денев посочи, че частичната карантина в село Млада гвардия заради случаите на антракс остава в сила.

53-годишен мъж от село Млада гвардия почина в средата на юли след заразяване с антракс, заболяването бе доказано и при починалите три животни от селото – две крави и бик. Транжорната в район „Аспарухово”, където е било обработвано част от месото от заразена с антракс крава, бе затворена, а над 20 заведения във Варна и региона бяха временно затворени за дезинфекция.