"Хората бяха подведени. Никой не е говорил за ромски блок. Поне докато аз съм кмет, такъв блок няма да има."

Така варненският кмет Иван Портних коментира днес пред БНТ протестите, избухнали на сесията на местния общински съветн миналата седмица.

Според него заинтересовани хора умишлено пуснали слуха, че ще има специален блок за роми във варненския квартал "Възраждане".

"На тази сесия имаше много страсти. Бяха дошли граждани, за да споделят тревогите си, но имаше и много провокатори, добре познати на варненци, които не ги беше довела гражданската им съвет", каза кметът.

Според него проблемната ситуация е била породена от необходимостта да се вземат важни решения за финансирането на проекти на общината като старта на проектирането на рибарското пристанище, пречиствателната станция на "Златни пясъци”, приключванета на проекта за градската пречиствателна станция за около 24 милиона лева,

Портних не подмина и една от болните теми - за предстоящото прехвърляне на всички линии във Варна към общинска фирма "Градски транспорт".

"Оставихме сериозен толеранс на частния превозвач да трансформира бизнеса си. Гарантираме работа на кондукторите и шофьорите. Но луксът за частен превозвач се прала от населението. Загубата излиза видимо или невидимо от джоба на всеки един варненец", заяви Портних.