Пореден мъж от ромски произход не е допуснатн да ползва басейн, този път край самоковския курорт Белчински бани.

Според Нова тв управителите на заведението му обяснили, че трябва да има клубна карта, за да си купи билет и да влезе. И пратили човека да си ходи, защото клубни карти днес нямало да има.

„Заставам на входа, попитах най-любезно мога ли да ползвам басейна. Тази, която беше на касата, ме изгледа особено, замълча, спогледаха се с охранителя и го попита: „Какво правим?“, разказа потърпевшият Христо Николов пред телевизията.

„После дойде управителката и попита какво искаме. Не можело да ползваме съоръжението, защото било с клубни карти.“

По думите на шефката само с въпросната карта човек може да си купи билет за басейна. Но сега комплексът бил пълен и нямало как да се даде такава карта.

В същото време обаче хора продължават да влизат към басейна – без клубни карти и давайки по 8 лв., колкото и Христо Николов бил приготвил, за да се разхлади в летния ден.

Мъжът се връща в Самоков, но нервите му не издържат. Вика трима приятели, взима камера и отива обратно към басейна, където тайно записва как служителите се държат по същия начин и с неговите приятели, които са с различен цвят на кожата.

За да изясни случая, той дори започнал да пита гостите на басейна дали имат клубни карти. Отговорът е отрицателен.

„Имам неправителствена организация, председател съм на фондация и се занимавам с интеграцията на ромската общност в България, не съм очаквал, че това ще се случи на мен”, обясни Христо Николов (най-известният представител на самоковската ромска общност е Александър Методиев - Бат Сали, който е депутат от ДПС, б.р.).

Само преди дни - на 3 август, бившият "кукувец" и политик Нидал Алгафари сигнализира, че в басейн в Свиленград отказвали достъп на цигани, както и на брат му, защото е сириец.  Обяснението на управата, която вече е предадена на прокуратурата и КЗД, било, че "имат заболявания по краката" и това притеснява българите.