"Към Берлин!" и "За Сталин!" 

Тези два надписа разтревожиха германски журналисти. Още повече, че бяха разчетени върху руски авиационни бомби. Това става ясно от снимки от неотдавнашни учения на руския военноморски флот в Калининградска област. Те са публикувани от портала flot.com.

"За Сталин!", пише на тази авиобомба.

Ученията са за проверка на бомбардировъчната и ракетната подготовка на авиацията, обяснява сайтът. Маневрите са съвместни и в тях участват над 20 екипажа от Балтийския, Северния, Черноморския и Тихоокеанския фрот. Летците отработват нанасяне на ракетни и бомбени удари от самолети "Су-24" и "Ан-26" и от Хеликоптери "Ми-24" и "Ка-27".

Двете скандални снимки са на авиобомби от самолети "Ан-26", съобщава и Нюз.Ру.

Подобни лозунги са използвании по време на Втората световна война, когато СССР воюва с нападналата го нацистка Германия.

Берлинският вестник "Билд" пише, че в днешна Русия все повече и повече бива прославян несъществуващият вече Съветски съюз. Завръща се култът към личността на Сталин и се правят паралели между борбата срещу фашизма и днешното противопоставяне на Русия срещу Запада и Украйна.

Съветският художник Ираклий Тоидзе създава през 1941 г. знаменития плакат "За родината, за Сталин!"

Лозунгите върху авиобомбите са свидетелство не само за носталгията на руснаците по съветската епоха, но и за опасните тенденции в средите на руското ръководство и армията, отбелязва изданието.

Тревога

Същевременно Европейската лидерска мрежа - базиран в Лондон мозъчен тръст, предупреди, че военните учения на НАТО и на Русия подклаждат риска от война, съобщи в. "Гардиън".

Според доклад на организацията увеличаването по мащаби и брой на военните учения на Алианса и на Москва прави по-голяма вероятността от въоръжен конфликт в Европа. Документът е озаглавен "Подготвяне за най-лошото: дали военните учения на Русия и НАТО увеличават вероятността от война в Европа?"

Военните учения допринасят за климат на недоверие, пораждат несигурност и увеличават риска от опасни военни сблъсъци, смята директорът на тръста Йън Кеърнс.

Анализът открива в ученията и на двете страни знаци, че Русия се подготвя за конфликт с НАТО и обратното - че пактът се готви за евентуална конфронтация с Москва. Визират се руски маневри през март, в които участваха 80 000 военнослужещи, и ученията на НАТО "Съюзнически щит" през юни, в които бяха мобилизирани 15 000 военни от 19 членки и 3 партньорски държави.