Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще пристигне на изненадващо двудневно посещение в четвъртък, пише в. "Сега" и твърди, че източниците му са от правителството.

Визитата идва броени дни, след като в България беше един от неговите заместници Тери Стаматопулос. Той се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в алианса. Заедно с него пристигнаха и генералните мениджъри на някои от най-ключовите агенции на НАТО. Така визитата на Стаматопулос беше възприета като задължителното протоколно присъствие за подобен тип чествания.

Засега програмата на Расмусен включва срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и на външните работи. В четвъртък той ще изнесе лекция във Военната академия, пише вестникът. Това ще е последната визита на генералния секретар преди края на мандата му. За негов наследник вече беше номиниран бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг.

С предстоящата визита на Расмусен се обяснява и мълчанието на Тери Стаматопулос по темата за Украйна. По време на конференцията за бъдещето на НАТО, организирана от Атлантическия клуб миналата седмица, Стаматопулос предпочете дипломатично да избегне темата. Това веднага направи впечатление на присъстващите на форума, след като ден по-рано външните министрите на НАТО се събраха, за да обсъдят мерки срещу Русия.

През идващата седмица Расмусен едва ли ще спести коментари за кризата в Украйна. Тя днес се изостри допълнително с протестите и митингите в източните райони. На тях сепаратисти открито поискаха присъединяване към Русия.

Визитата е и на фона на увеличаването на войските и самолетите на НАТО в Румъния и Полша. Дали шефът на атлантиците ще поиска това и от София, ще бъде най-важната и коментирана тема от разговорите на българска земя, смятат дипломати. Президентът Росен Плевнелиев вече се обяви за повече НАТО в България.